Ugotuj soczystą golonkę – 3 przepisy krok po kroku.

Golonka to dolna część udźca wieprzowego. Można z niego przygotować wiele potraw. Moja mama ciągle kupuje golonkę do galartu.

W piekarniku cały nadmiar tłuszczu zostaje usunięty, a mięso staje się bardzo miękkie. Kolega mojego męża z Czech nauczył mnie gotować soczystą golonkę. Tam jest uważana za tradycyjne danie. Więc Czesi dużo o tym wiedzą.

Darek zademonstrował swoje umiejętności podczas naszej wizyty. Musiałem wziąć kilka kursów mistrzowskich. Teraz znam aż 3 przepisy na pieczone golonki. Chcę się nimi podzielić z tobą. Jestem pewna, że się przydadzą!

Jak ugotować soczystą golonkę w piekarniku

„Kolanko dzika”, czyli golonka po czesku

Pieczone kolano słusznie można nazwać jedną z wizytówek kraju. Mięso jest najpierw gotowane, a następnie pieczone. Golonka jest przygotowywana i podawana z dodatkiem warzywnym. Szklanka zimnego ciemnego piwa dopełni obfity posiłek.

Składniki

  • 2 golonki
  • 4 kwaśne jabłka
  • 2 marchewki
  • 1 główka czosnku
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 150 g korzenia selera
  • 0,5 ostrej papryki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1-1,5 litra piwa
  • 1-1,5 l wody
  • 1-2 łyżeczki kolendry
  • 6-8 pąków goździków
  • sól dla smaku
  • zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Obierz marchewki, cebulę i czosnek, wydrąż jabłka. Marchewki pokroić wzdłuż na 4 części, a seler na duże kawałki, jabłka podzielić na plastry, wszystko włożyć do dużego rondla. W cebulę nakłuć goździki i włożyć do garnka. Dodaj liście laurowe, kolendrę i ostrą paprykę. Odłóż pojemnik na bok.

Dobrze umyj golonkę, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Mięso posmarować czosnkiem. Aby to zrobić, włóż ostrze noża do miazgi i włóż goździki do otworu.

Wieprzowinę ułożyć na podkładce warzywnej i przykryć równymi proporcjami piwa i wody. Płyn powinien całkowicie pokryć mięso.  Zagotuj na dużym ogniu, zredukuj, przykryj i gotuj przez około 2 godziny. Usuń goleń z bulionu i ostudź. Połącz miód z sosem sojowym i musztardą. Posmaruj mięso powstałą glazurą ze wszystkich stron.

Umieść wieprzowinę na ruszcie w piekarniku. Na dole możesz położyć blachę do pieczenia z pokrojonymi ziemniakami. Włącz tryb z termo obiegiem i piecz mięso na złoty kolor w 190 stopniach.

Świąteczna golonka

Specyfika tego przepisu polega na pięknej prezentacji potrawy. Dzięki specjalnej glazurze mięso od razu przyciąga wzrok. Po skosztowaniu kęsa goście od razu sięgną po drugi.

Składniki

  • 3 kg golonki wieprzowej
  • 1 łyżka sos barbecue
  • 1 łyżka ketchupu lub koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • 2 łyżeczki oregano
  • 0,5-1 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • sól dla smaku
  • zmielony czarny pieprz do smaku
  • przyprawy do smaku

Przygotowanie

Weź dużą golonkę, umyj i osusz. Na wierzchu skóry wykonuj poprzeczne nacięcia w odległości 1,5 cm od siebie.

Połącz przyprawy wieprzowe, pieprz czerwony i czarny, sól i oregano. Mięso dobrze natrzyj masą, przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc. Dla przypraw, przed pieczeniem można zetrzeć gicz z dodatkowymi przyprawami (np. pieprzem czarnym z cytryną, rozmarynem, suszonym czosnkiem).

Nasmaruj patelnię olejem roślinnym i ułóż mięso, dodaj liść laurowy. Przykryj cholewkę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny. Następnie zdejmij folię i włóż mięso do piekarnika na kolejną godzinę. W tym momencie przygotuj sos.

Połącz sos barbecue, ketchup, sok z cytryny, miód, paprykę i prasowany czosnek. 15 minut przed gotowaniem posmaruj wieprzowinę polewą i pozwól jej się zrumienić. Sprawdź gotowość nożem.

Podudzie bez kości

Możesz upiec golonkę bez kości. Takie mięso jest cudowną zimną przystawką w postaci bułki. Można go podawać w postaci plastrów zarówno na świątecznym stole, jak i na herbatę.

Składniki

  • 2,5 kg golonki wieprzowej
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 1 główka czosnku

Przygotowanie

Umyj i wyczyść trzonek. Ostrożnie usuń kość. Zrób małe nacięcia w miąższu, aby równomiernie zamarynować.

Wnętrze mięsa natrzyj przyprawami i drobno startym czosnkiem. Zwiń w ciasną rolkę i przeciągnij sznurkiem, aby uzyskać siatkę.

Rozerwij jedną stronę rękawa do pieczenia i zawiń w nie mięso tak, aby folia ciasno owinęła się wokół mięsa. Zawiąż brzegi, a następnie włóż wiązkę do drugiego całego worka, uszczelnij i zabezpiecz brzegi sznurkiem. W torebkach zrobić dwa nakłucia nożem i pozostaw do zamarynowania na 2 godziny w lodówce.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz golonkę przez 1,5 godziny. Następnie zmniejsz ogień do 150 stopni i gotuj bułkę przez kolejne 1,5-2 godziny. Wyjmij mięso z torebki, odetnij sznurki i podawaj. Lub zostaw je pod lekkim naciskiem na noc na zimną przekąskę.

Nawet jeśli kupiłeś czystą golonkę, radzę namoczyć ją w wodzie na 2-3 godziny przed gotowaniem. Pomoże to usunąć brud, który nie jest widoczny dla oka. Wybieraj chude szynki z odrobiną smalcu. Nie oszczędzaj przypraw, podkreślą one mięsisty aromat.

Nie zapomnij podzielić się przepisami ze znajomymi!

error: Treść zabezpieczona !!