Golonka to dolna część udźca wieprzowego. Można z niego przygotować wiele potraw. Moja mama ciągle kupuje golonkę do galartu.
W piekarniku cały nadmiar tłuszczu zostaje usunięty, a mięso staje się bardzo miękkie. Kolega mojego męża z Czech nauczył mnie gotować soczystą golonkę. Tam jest uważana za tradycyjne danie. Więc Czesi dużo o tym wiedzą.
Darek zademonstrował swoje umiejętności podczas naszej wizyty. Musiałem wziąć kilka kursów mistrzowskich. Teraz znam aż 3 przepisy na pieczone golonki. Chcę się nimi podzielić z tobą. Jestem pewna, że się przydadzą!
Jak ugotować soczystą golonkę w piekarniku
„Kolanko dzika”, czyli golonka po czesku
Pieczone kolano słusznie można nazwać jedną z wizytówek kraju. Mięso jest najpierw gotowane, a następnie pieczone. Golonka jest przygotowywana i podawana z dodatkiem warzywnym. Szklanka zimnego ciemnego piwa dopełni obfity posiłek.
Składniki
- 2 golonki
- 4 kwaśne jabłka
- 2 marchewki
- 1 główka czosnku
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 150 g korzenia selera
- 0,5 ostrej papryki
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1-1,5 litra piwa
- 1-1,5 l wody
- 1-2 łyżeczki kolendry
- 6-8 pąków goździków
- sól dla smaku
- zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
Obierz marchewki, cebulę i czosnek, wydrąż jabłka. Marchewki pokroić wzdłuż na 4 części, a seler na duże kawałki, jabłka podzielić na plastry, wszystko włożyć do dużego rondla. W cebulę nakłuć goździki i włożyć do garnka. Dodaj liście laurowe, kolendrę i ostrą paprykę. Odłóż pojemnik na bok.
Dobrze umyj golonkę, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Mięso posmarować czosnkiem. Aby to zrobić, włóż ostrze noża do miazgi i włóż goździki do otworu.
Wieprzowinę ułożyć na podkładce warzywnej i przykryć równymi proporcjami piwa i wody. Płyn powinien całkowicie pokryć mięso. Zagotuj na dużym ogniu, zredukuj, przykryj i gotuj przez około 2 godziny. Usuń goleń z bulionu i ostudź. Połącz miód z sosem sojowym i musztardą. Posmaruj mięso powstałą glazurą ze wszystkich stron.
Umieść wieprzowinę na ruszcie w piekarniku. Na dole możesz położyć blachę do pieczenia z pokrojonymi ziemniakami. Włącz tryb z termo obiegiem i piecz mięso na złoty kolor w 190 stopniach.
Świąteczna golonka
Specyfika tego przepisu polega na pięknej prezentacji potrawy. Dzięki specjalnej glazurze mięso od razu przyciąga wzrok. Po skosztowaniu kęsa goście od razu sięgną po drugi.
Składniki
- 3 kg golonki wieprzowej
- 1 łyżka sos barbecue
- 1 łyżka ketchupu lub koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka papryki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
- 2 łyżeczki oregano
- 0,5-1 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- sól dla smaku
- zmielony czarny pieprz do smaku
- przyprawy do smaku
Przygotowanie
Weź dużą golonkę, umyj i osusz. Na wierzchu skóry wykonuj poprzeczne nacięcia w odległości 1,5 cm od siebie.
Połącz przyprawy wieprzowe, pieprz czerwony i czarny, sól i oregano. Mięso dobrze natrzyj masą, przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc. Dla przypraw, przed pieczeniem można zetrzeć gicz z dodatkowymi przyprawami (np. pieprzem czarnym z cytryną, rozmarynem, suszonym czosnkiem).
Nasmaruj patelnię olejem roślinnym i ułóż mięso, dodaj liść laurowy. Przykryj cholewkę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny. Następnie zdejmij folię i włóż mięso do piekarnika na kolejną godzinę. W tym momencie przygotuj sos.
Połącz sos barbecue, ketchup, sok z cytryny, miód, paprykę i prasowany czosnek. 15 minut przed gotowaniem posmaruj wieprzowinę polewą i pozwól jej się zrumienić. Sprawdź gotowość nożem.
Podudzie bez kości
Możesz upiec golonkę bez kości. Takie mięso jest cudowną zimną przystawką w postaci bułki. Można go podawać w postaci plastrów zarówno na świątecznym stole, jak i na herbatę.
Składniki
- 2,5 kg golonki wieprzowej
- 2-3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
- 2-3 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego
- 1 główka czosnku
Przygotowanie
Umyj i wyczyść trzonek. Ostrożnie usuń kość. Zrób małe nacięcia w miąższu, aby równomiernie zamarynować.
Wnętrze mięsa natrzyj przyprawami i drobno startym czosnkiem. Zwiń w ciasną rolkę i przeciągnij sznurkiem, aby uzyskać siatkę.
Rozerwij jedną stronę rękawa do pieczenia i zawiń w nie mięso tak, aby folia ciasno owinęła się wokół mięsa. Zawiąż brzegi, a następnie włóż wiązkę do drugiego całego worka, uszczelnij i zabezpiecz brzegi sznurkiem. W torebkach zrobić dwa nakłucia nożem i pozostaw do zamarynowania na 2 godziny w lodówce.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz golonkę przez 1,5 godziny. Następnie zmniejsz ogień do 150 stopni i gotuj bułkę przez kolejne 1,5-2 godziny. Wyjmij mięso z torebki, odetnij sznurki i podawaj. Lub zostaw je pod lekkim naciskiem na noc na zimną przekąskę.
Nawet jeśli kupiłeś czystą golonkę, radzę namoczyć ją w wodzie na 2-3 godziny przed gotowaniem. Pomoże to usunąć brud, który nie jest widoczny dla oka. Wybieraj chude szynki z odrobiną smalcu. Nie oszczędzaj przypraw, podkreślą one mięsisty aromat.