Pikantny grill w piekarniku: nie musisz czekać na ciepło na dworze. Mój mąż zawsze prosi o dokładkę.

Jeśli jesteś fanem mięsa z grilla, nie musisz czekać na wiosnę, aby je przygotować. Wystarczy zwykły piekarnik!

Głównym warunkiem udanego, domowego grilla jest  dobra marynata. Mięso jest wyraźne w smaku i soczyste. Jeśli chcesz, możesz zastąpić wieprzowinę wołowiną, efekt będzie taki sam.

Składniki

  • Wieprzowina – 1,5 kg
  • Cebula – 2 szt.
  • Sos adżika – 3 łyżeczki
  • Sól 2 – łyżeczki
  • Przyprawa do mięsa z grilla- 1 łyżeczka
  • Kolendra 1 łyżeczka
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Sumak – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Pokrój mięso na średnie kawałki. Dodaj sól i wszystkie przyprawy do mięsa, drobno pokrusz liść laurowy.

Dodaj sos adżika i dokładnie wszystko wymieszaj. Owiń miskę z mięsem folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.

Przed pieczeniem pokrój cebulę w półpierścienie i połóż ją na spodzie rękawa do pieczenia. Połóż mięso na wierzchu, zamknij torbę, wykonaj 3 nakłucia i piecz przez 50 minut w temperaturze 200 stopni.

Otwórz rękaw do pieczenia i trzymaj naczynie w piekarniku przez kolejne 10-15 minut.

Ziemniaki, które można również upiec, świetnie nadają się jako dodatek do mięsa. Ten przepis pozwoli zaoszczędzić ci dużo czasu, a jego smak Cię zaskoczy, ponieważ mięso dosłownie rozpływa się w ustach! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!