Wieprzowy gulasz – Warto zapisać ten przepis – Każdy poprosi o dokładkę.
Klasyczne i bardzo znane dania pubowe należą do dań szybkich, które można przygotować nawet wieczorem po pracy. Podstawą jest makaron wieprzowy, cebuli i papryki nie może zabraknąć. Chrupiące placki ziemniaczane są idealnym dodatkiem do dania głównego.

Składniki
- 400 g nogi wieprzowej (lub łopatki)
- 1 cebula
- 1 szklanka leche (330 g)
- 2 ząbki czosnku (lub chilli do smaku)
- olej
- sól
- mielony pieprz
Do zagęszczania:
- trochę mąki pszennej (lub ciemnej zasmażki)
Proces przygotowania
Obierz i posiekaj cebulę. Mięso myjemy i kroimy w paski. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, dodaj posiekane mięso i energicznie smaż. Doprawić solą, pieprzem, dodać lecho, dodać odrobinę wody i dusić do miękkości.
Na koniec dodać zmiażdżony czosnek lub chili i zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody lub ciemnego bulionu. Dobieramy ilość mąki według potrzeb. Po zagęszczeniu należy dokładnie zagotować. Podawane z małymi ziemniakami, ryżem lub ziemniakami gotowanymi. Mieszanka doskonale nadaje się do ziemniaków lub tostów, ale w takim przypadku należy lecho zagotować i delikatnie zagęścić mąką.