Gulasz z dzika z knedlami – Rarytas dla osób, które uwielbiają sobie dobrze pojeść.
Składniki
- 1 kg mięsa z dzika
- 1 łyżka smalcu
- 80 g boczku
- 3 duże cebule
- sól
- majeranek
- trochę mielonego kminku
- 2 kulki jałowca
- 3 kulki pieprzu
- 1 liść laurowy
- mielona papryka
- 100 ml czerwonego wina
- 1 łyżka puree
- 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu

Proces przygotowania
Smalec pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć, uważając, aby się nie przypaliła. Następnie dodajemy (w razie potrzeby trochę smalcu), mieloną paprykę, mieszamy i dodajemy posiekane mięso.
Dodać sól, zmielony kminek, majeranek, przyprawy do gulaszu. Kulki jałowca i papryki rozdrobnić w moździerzu, dodać do mięsa i liścia laurowego. Całość chwilę smażymy, ciągle mieszając, po czym wlewamy wino i czekamy, aż alkohol odparuje. Następnie dodać puree, zalać wodą lub bulionem i dusić do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem według potrzeby