Sałatka przekładaniec – sałatka gyros jakiej jeszcze nie jadłaś.

Sałatka przekładaniec jest dość popularna w Polsce i pojawia się w kilku różnych wersjach. Jedną z najbardziej podstawowych wersji tego typu sałatki jest sałatka z mięsem drobiowym lub też sałatka ze śledziem.

Przygotowanie sałatki jest bardzo proste i wymaga jedynie połączenia ze sobą poszczególnych składników. W dużej misce, najlepiej przeźroczystej, układamy kolejno poszczególne składniki sałatki. Na samym dnie układamy najpierw mięso drobiowe.

Konieczne jest przede wszystkim to, aby mięso było podsmażone na oleju oraz doprawione przyprawą do kurczaka lub tez przyprawą do gyrosa. Następnie na warstwę mięsa układa się warstwę ogórków w zalewie octowej. Ogórki muszą być pokrojone w drobną kosteczkę. Kolejna warstwa to warstwa majonezu, który należy równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni ogórków.

W dalszym kroku nakłada się na ogórki i majonez cebulę. Cebula powinna być pokrojona w drobną kosteczkę i odstawiona do naczynia z przykryciem. Następnie konieczne będzie przede wszystkim to, aby cebulę zasolić i odstawić na kilka godzin.

W tym czasie cebula będzie bardziej miękka i smaczniejsza. Na warstwę cebuli nakłada się następnie warstwę ketchupu, który także należy równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni warstwy z cebulą. Kolejnym składnikiem będzie kukurydza.

Później znowu majonez, a na sam koniec w miseczce układa się kapustę pekińską. Kapusta powinna być poszatkowana na mniejsze kawałeczki. Jest to tylko przykład kompozycji. Warstwy można modyfikować, najważniejsze jest aby na samym dole był kurczak a na górze kapusta pekińska.

Całość można jeszcze posypać np. przyprawą do zup i sosów w proszku, dzięki czemu kapusta będzie miała lepszy smak.

error: Treść zabezpieczona !!