W kilka minut przygotuj ten pyszny deser bez pieczenia – ciasto z herbatnikami, który zawsze wychodzi

Ciasto z herbatnikami – przepis na udany deser!

Poznaj przepis na ciasto z herbatnikami, który zawsze wychodzi! Nie musisz mieć zamiłowania do gotowania i pieczenia, wystarczy odrobina czasu. Dzięki naszej propozycji zachwycisz rodzinę domowym deserem.

Składniki:

  • 40 szt. herbatników,
  • ½ kg twarogu,
  • 375 ml kwaśniej śmietany,
  • 80 ml mleka,
  • 180 ml mleka do namoczenia herbatników,
  • 80 g budyniu w proszku,
  • 200 g cukru pudru.

Składniki na polewę:

  • 10 dkg startej białej czekolady,
  • 150 ml bitej śmietany,
  • 15 dkg czekolady.

Przygotowanie:

Do wykonania ciasta z herbatnikami należy przygotować blachę o wymiarach 20 cm x 30 cm. Na samym początku herbatniki należy namoczyć w mleku, nie dłużej niż kilka sekund. Tak powstanie pierwsza warstwa z herbatników na dnie brytfanki.

Koniecznie twaróg należy wymieszać z cukrem pudrem, a śmietanę ubić z budyniem w proszku oraz mlekiem. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Bardzo pomocny jest w tym mikser. Po zmniejszeniu obrotów robota do przygotowanego kremu dodajemy twaróg i ponownie ubijamy.

Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na warstwie herbatników. Na krem nakładamy kolejne namoczone ciastka i ponownie przygotowany krem. Tak zostanie nam do przygotowania ostatnia warstwa z herbatników, którą polejemy przygotowana polewą.


Czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej gorącą bitą śmietanę i wymieszać. Przygotowaną polewą dekorujemy ciasto z herbatników, a wierzch posypujemy startą białą czekoladą.

error: Treść zabezpieczona !!