Jak zrobić idealne ciasto na pierogi – okazało się, że całe życie źle robiłam. Oto idealne proporcje

Niezastąpione pierogi – każdy zna, choćby te babcine z dzieciństwa, wszyscy uwielbiają. Mnogość rodzajów sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Klasyczne pierogi ruskie kochane przez najmłodszych, nadzienie kapusta z grzybami idealne na święta, na letnie upały także coś się znajdzie np. pierogi z owocami. Mogłoby się wydawać, iż aby przygotować te małe cuda trzeba nie lada czasu, pracy i cierpliwości.

Otóż nic bardziej mylnego, ale pod jednym warunkiem.

Trzeba opanować podstawę, czyli sztukę robienia doskonałego ciasta. Tutaj przychodzi nam z odsieczą, nie bez powodu cieszący się coraz większą popularnością, przepis-na-pierogi-idealne.

  • Dwie lub dwie i pół szklanki mąki,
  • jedna szklanka mleka albo bardzo ciepłej wody,
  • trochę soli
  • …i gotowe.

Opcjonalnie można dodać także odrobinę sody oczyszczonej oraz kilka kropel oleju. Z takimi wskazówkami robienie pierogów to czysta przyjemność.

error: Treść zabezpieczona !!