Ten krem oczarowuje swoim smakiem i jest idealny do zastosowania w różnorodnych deserach. Oto łatwy przepis na wyśmienity krem bananowy.
Obierz banany, pozbaw końcówek i pokrój w grubsze plastry. Przenieś je do miski.
W rondelku rozpuść masło. Dodaj pokrojone banany i wymieszaj.
Wlej sok z cytryny, mieszając od czasu do czasu. Gotuj przez 2 minuty. Zmniejsz ogień, ugnieć banany mikserem ręcznym. Dodaj nieco mleka do gorącego puree, mieszając trzepaczką.
Dodaj skrobię, a następnie żółtka, dokładnie mieszając. Wlej pozostałe mleko, dodaj esencję waniliową i gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje.
Przelej krem do miski, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia na co najmniej 2 godziny.
W oddzielnej misce ubij schłodzoną śmietankę na sztywno, trwa to około 3 minuty. Stopniowo dodawaj krem bananowy do ubitej śmietany, ciągle mieszając.
Krem możesz przechowywać w lodówce do 5 dni. Doskonale nadaje się jako nadzienie do ciast, wypieków lub do aromatyzowania muffinek.