Imbir – może wspomagać leczenie raka, obniża cholesterol oraz działa na zapalenie stawów
Imbir, ta pochodząca z Indii i Chin wyrazista w smaku roślina, jest znana i chętnie używana w kuchni, już od wielu lat.
Nie każdy jednak, zdaje sobie sprawę z faktu, że imbir jest też wykorzystywany na szeroką skalę w medycynie naturalnej, a jego właściwości lecznicze to nie tylko jakieś mrzonki, ale udowodnione przez badania fakty.
Korzenie imbiru zawierają wiele cennych składników, między innymi witaminy C, A ,E, K, B1, B2 czy kwas foliowy, w swoim składzie mają również wapń, potas, żelazo.
Warto wspomnieć, że drogocenny imbir zawiera także tzw. olejki eteryczne i żywice. Wszystkie te wartości odżywcze wpływają na jego właściwości lecznicze.
Imbir pozytywnie wpływa na, lub wspomaga przy:
- przy wszelkich przeziębieniach i infekcjach wirusowych, zawarte w nim wspomniane olejki i żywice działają przeciwzapalnie i wykrztuśnie
- ułatwia trawienie i działa skutecznie na mdłości, dlatego też polecany jest kobietom w ciąży
- zapobiega zakrzepicy, oraz redukuje poziom złego cholesterolu
- leczy migrenę i łagodzi bóle menstruacyjne
- zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, oraz skutecznie wspomaga w zwalczaniu raka piersi, prostaty, jajników, szyjki macicy, jelita grubego oraz raka płuc
Warto więc dołączyć na stałe do swojej kuchni tą wyjątkowo ważną i cenną dla organizmu roślinę. Można ją dodawać do wszelkiego rodzaju dań i potraw.
Świetnie nadaje się do zup, sosów czy ciast i babeczek. Z dodatkiem imbiru można także zrobić ciekawy w smaku i niesamowicie bogaty w składniki odżywcze napój.
Potrzebne składniki:
- 200 g drobno pokrojonego imbiru
- 500 ml wody do gotowania (może być przefiltrowana)
- 200 ml wody gazowanej lub niegazowanej
- 2 plasterki cytryny (dokładnie umytej z obraną skórką)
- miód do smaku lub cukier
Sposób przygotowania
Pokrojony imbir gotuj w 500 ml wody przez ok 5 do 10 minut, następnie odstaw na ok 30 minut. Po tym czasie należy odcedzić powstały płyn, z którego będzie przygotowywany napój, taki płyn to baza do napoju można go np. spasteryzować.
Szklankę w 1/3 zapełniamy przygotowanym syropem z imbiru, dolewamy resztę wody gazowanej lub niegazowanej, wedle uznania oraz dodajemy ok 2 plasterki cytryny. Można dodać miód lub cukier do smaku, jednak, żeby się on rozpuścił musimy go dodać do syropu jak jeszcze jest lekko ciepły – nie gorący.