Imbir – może wspomagać leczenie raka, obniża cholesterol oraz działa na zapalenie stawów

Imbir, ta pochodząca z Indii i Chin wyrazista w smaku roślina, jest znana i chętnie używana w kuchni, już od wielu lat.

Nie każdy jednak, zdaje sobie sprawę z faktu, że imbir jest też wykorzystywany na szeroką skalę w medycynie naturalnej, a jego właściwości lecznicze to nie tylko jakieś mrzonki, ale udowodnione przez badania fakty.

Korzenie imbiru zawierają wiele cennych składników, między innymi witaminy C, A ,E, K, B1, B2 czy kwas foliowy, w swoim składzie mają również wapń, potas, żelazo.

Warto wspomnieć, że drogocenny imbir zawiera także tzw. olejki eteryczne i żywice. Wszystkie te wartości odżywcze wpływają na jego właściwości lecznicze.

Imbir pozytywnie wpływa na, lub wspomaga przy:

  • przy wszelkich przeziębieniach i infekcjach wirusowych, zawarte w nim wspomniane olejki i żywice działają przeciwzapalnie i wykrztuśnie
  • ułatwia trawienie i działa skutecznie na mdłości, dlatego też polecany jest kobietom w ciąży
  • zapobiega zakrzepicy, oraz redukuje poziom złego cholesterolu
  • leczy migrenę i łagodzi bóle menstruacyjne
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, oraz skutecznie wspomaga w zwalczaniu raka piersi, prostaty, jajników, szyjki macicy, jelita grubego oraz raka płuc

Warto więc dołączyć na stałe do swojej kuchni tą wyjątkowo ważną i cenną dla organizmu roślinę. Można ją dodawać do wszelkiego rodzaju dań i potraw.

Świetnie nadaje się do zup, sosów czy ciast i babeczek. Z dodatkiem imbiru można także zrobić ciekawy w smaku i niesamowicie bogaty w składniki odżywcze napój.

Potrzebne składniki:

  • 200 g drobno pokrojonego imbiru
  • 500 ml wody do gotowania (może być przefiltrowana)
  • 200 ml wody gazowanej lub niegazowanej
  • 2 plasterki cytryny (dokładnie umytej z obraną skórką)
  • miód do smaku lub cukier

Sposób przygotowania

Pokrojony imbir gotuj w 500 ml wody przez ok 5 do 10 minut, następnie odstaw na ok 30 minut. Po tym czasie należy odcedzić powstały płyn, z którego będzie przygotowywany napój, taki płyn to baza do napoju można go np. spasteryzować.

Szklankę w 1/3 zapełniamy przygotowanym syropem z imbiru, dolewamy resztę wody gazowanej lub niegazowanej, wedle uznania oraz dodajemy ok 2 plasterki cytryny. Można dodać miód lub cukier do smaku, jednak, żeby się on rozpuścił musimy go dodać do syropu jak jeszcze jest lekko ciepły – nie gorący.

Taki napój będzie też doskonale wspierał odporność, należy spożywać 1 szklankę dziennie i cieszyć się zdrowiem.

error: Treść zabezpieczona !!