Pyszny jabłecznik w 15 minut – Zasmakuje absolutnie każdemu. Z tego przepisu zrobisz go raz dwa

Na przygotowanie pysznego jabłecznika wystarczy przeznaczyć kwadrans.

To ciasto jest przede wszystkim delikatne w smaku, ze względu na budyniowy krem.

Składniki na ciasto:

  • 2 jabłka,
  • 2 jaja,
  • 100 g szklanki cukru kryształu,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 op. cukru waniliowego,
  • 1,5-2 szklanki mąki.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 1 jajo,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
  • 250 ml mleka.

Sposób przygotowania:

W celu przygotowania kremu należy w odrobinie mleka wymieszać skrobię, jajka oraz cukier. Potem dodać resztę mleka i całość dokładnie wymieszać.

Po ugotowaniu kremu ostudzić go. Dwa jajka ubić, a następnie dodać cukier oraz mleko.

W kolejnym etapie stopniowo dodawać partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Jabłka umyć i drobno pokroić. Na wysmarowanej formie masłem ułożyć owoce, na które należy wylać ciasto.

Szprycą cukierniczą można zrobić siatkę z kremu na cieście.

Całość wstawić do rozgrzanego wcześniej piekarnika.

Piec około 30 minut w temperaturze wynoszącej 180 stopni.

error: Treść zabezpieczona !!