Ale ich sezon nie trwa długo – od sierpnia do października. W tym czasie musisz spróbować ugotować z nich jak najwięcej potraw. W końcu to jabłka sezonowe są najbardziej pachnące, słodkie i soczyste. Najprostszym sposobem jest gotowanie jabłek i orzechów w piekarniku.
Chyba każdy przynajmniej raz próbował je upiec. Ale dla niektórych może być zaskoczeniem, że samo włożenie ich do piekarnika nie wystarczy. Dzielimy się z Wami właściwym przepisem na pieczone jabłka, które zawsze okazują się idealne.
Przygotuj składniki (zamiast cukru można użyć miodu). Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Dzięki temu będą miękkie i pachnące.
W tym czasie przygotuj jabłka – ostrożnie usuń środek, jak na zdjęciu. Można to zrobić zwykłą łyżką.
Rodzynki z orzechami włóż do rowków, posyp cukrem lub miodem. Dodaj też trochę cynamonu. Na wierzch połóż kawałek masła.
Wlej wodę do blachy do pieczenia i połóż na niej jabłka. Piecz je przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Apetyczna pieczona skórka i zwiewny miąższ, jakby ubity w jabłkową piankę. Tak wyglądają owoce, jeśli dodasz trochę wody i masła. Serwuj z gałką lodów lub porcją bitej śmietany. Nawiasem mówiąc, niezbyt kwaśna tłusta śmietana będzie również doskonałym dodatkiem do deseru jabłkowego.