Domowy babciny wywar: Ugotuj jabłko wraz z czosnkiem – pij raz dziennie: Ratunek dla oskrzeli, odporności i słabego wzroku!

Herbatki ziołowe czy domowe wywary od wieków są stosowane jako pomoc w zwalczaniu różnych chorób czy przeziębień.

Jedną z takich mikstur, być może nie wszystkim znanych, jest połączenie czosnku i jabłka. Nie zdajemy sobie nawet sprawy na jak wiele dolegliwości ta herbata jest dobra. Kiedy czujemy, że dopada nas choroba, nieważne, czy grypa, przeziębienie czy tylko ból gardła, warto od razu zrobić sobie tę herbatę.

Ma też ona dobry wpływ na poprawne działanie naszej wątroby, naczyń krwionośnych oraz oczu i, co równie ważne, działa detoksująco, usuwając wszystkie złe rzeczy z naszego organizmu.  Jeśli masz problemy z odpornością i szukasz czegoś, co wzmocni Twój układ odpornościowy, to powinieneś regularnie pić tę herbatę.

Działa ona nie tylko przeciwzapalnie, ale również przeciwdrobnoustrojowo i antybiotycznie. Te wszystkie właściwości pochodzą z całych jabłek, również nasion i skórki, które są bogate w witaminy, które wspomagają układ odpornościowy, z kolei czosnek nie od dziś znany jest jako naturalny antybiotyk. Dodatkowo jabłko to owoc, które bogate jest w błonnik, który świetnie radzi sobie z oczyszczaniem organizmu, również z toksyn.

Jabłko posiada też flawonoidy i przeciwutleniacze, które odpowiedzialne są zdrowie oczu, niszcząc wolne rodniki. Warto jeść więc jabłka, bo mogą one być pomocne w zapobieganiu różnym chorobom oczu, np. zaćmie czy jaskrze, ale też pomagają w leczeniu ślepoty nocnej. Jeśli masz problemy z wysokim poziomem cholesterolu we krwi, jedzenie jabłek, dzięki zawartości pektyny, która znajduje się w skórce, pomoże Ci go obniżyć.


Czego potrzebujesz, aby zrobić jabłkowo-czosnkową herbatę?

Przygotuj:

  • 2 jabłka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500ml wody.

Zacznij od umycia jabłek i pokrojenia ich w kostkę. Nie obieraj skórki ani nie usuwaj pestek – pamiętaj o ich prozdrowotnych właściwościach. Tak przygotowane jabłka włóż na patelnię i dodaj do nich ząbki czosnku, który wcześniej pokroisz. Oba składniki dodaj do wody i zagotuj ją.

Kiedy wszystko się zagotuje, wyłącz ogień, a patelnię przykryj i odstaw ją na 10 minut. Gdy upłynie ten czas, odcedź zaparzoną herbatę. Jeśli chcesz, możesz posłodzić ją miodem, cukrem lub innymi słodzikami. Herbatę powinieneś przygotować wówczas, gdy czujesz, że zaczyna się u Ciebie rozwijać choroba. Z kolei jej regularne picie działa prozdrowotnie i detoksująco.

error: Treść zabezpieczona !!