Najlepsze ciasto z jabłkami jakie znam: Jabłkowa Symfonia – Boski smak

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę w wysokim naczyniu. W międzyczasie rozgrzać piekarnik na 160 stopni na termoobieg. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier i miksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać żółtka i nadal ucierać masę, aż do całkowitego połączenia wszystkich składników.

Mąkę przesiać i wsypać do masy. Dodać również proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Blaszkę o wymiarach 25×40 cm wysmarować tłuszczem i umieścić w niej papier do pieczenia. Przygotowane ciasto umieść w blaszce. Wyrównać powierzchnię biszkoptu i piec przez około 40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego wystudzenia. Gdy będzie już całkowicie zimne delikatnie przeciąć go na dwie równe części. Jedną z nich odłożyć, a druga pozostawić na blaszce.

Masa jabłkowa:

Jabłka należy obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelni lub w garnku roztopić łyżkę masła i wrzucić starte jabłka. Smażyć je przez 5-10 minut cały czas mieszając, aby nie przypaliły się. Zdjąć z ognia i dodać jedno opakowanie galaretki i intensywnie wymieszać, aby proszek całkowicie się rozpuścił. Przygotowaną masę odstawić, aby całkowicie przestygła.

Masa budyniowa:

Do garnka wlać mleko i dodać cukier. Wsypać i rozpuścić dwa opakowania budyniu. Gdy całość zacznie się gotować, przytrzymać na ogniu jeszcze przez około pół minuty cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i wystudzić.

Drugą galaretkę rozrobić według przepisu na opakowaniu. Masło (250 g) utrzeć mikserem i dodać stopniowo ostudzony budyń. Miksować, aż składniki się połączą. Połowę masy umieścić na biszkopcie, który zostawiliśmy w blaszce. Wyłożyć na nią masę jabłkową.

Biszkopty należy namoczyć w rozpuszczonej galaretce i równo poukładać na jabłkach. Ostudzić ciasto przed około 15-30 minut w lodówce, aż stężeje. Wtedy na ułożone na jabłkach biszkopty wlać resztę galaretki. Ponownie wstawić ciasto do lodówki.

Wyłożyć drugą połowę masy budyniowej i przykryć drugą częścią biszkoptu. Lekko docisnąć. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno stopniowo dodając do niej cukier puder. Gdy masa będzie odpowiednio sztywna należy wyłożyć ją na wierzch ciasta.

Całość posypać wiórkami czekoladowymi. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na około 3 godziny, aby całość odpowiednio stężała.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!