Jabłkowe ciasteczka z rodzynkami – Przekonaj się, jakie są smaczne. Przepis.

Przepis na ciasteczka, który zebrał najwięcej pozytywnych recenzji.

Piecze się szybciej niż zwykle, są kruche i umiarkowanie słodkie, a także zachowują swoją miękkość nawet drugiego dnia. Jak się okazuje, jabłka z rodzynkami są naprawdę bezbłędne.

Dlatego uwielbiam jesień, bo to obfitość jabłek na półkach sklepowych. Kupuję owoce różnych odmian: miękkie do jedzenia i twarde do ciast i dżemów. Dżem jabłkowy według przepisu mojej babci jest szczególnie honorowany w moim domu  oraz ciasteczka jabłkowe z rodzynkami.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jabłka
  • 30 g rodzynek
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 0,25 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj jabłka. Obierz i pokrój w drobną kostkę. Rodzynki gotować na parze wrzątkiem, aby spęczniały. Teraz zabierz się do robienia ciasta. Wbij jajka do głębokiej miski. Dodaj do nich cukier i szczyptę soli. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj roztopione masło do miski.

Wszystko ponownie wymieszaj, aż będzie gładkie. Teraz przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski. Ugniataj miękkie elastyczne ciasto rękami. Wlej do niego rodzynki i jabłka. Wymieszaj. Następnie uformuj ciastko łyżką stołową. Wyłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz smakołyki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Gotowe ciasteczka jabłkowe schłodzić, następnie posypać cukrem pudrem lub cynamonem. Prosty domowy deser jest gotowy do herbaty. Pieczenie według tego przepisu okazuje się bardzo delikatne, pozostaje miękkie nawet następnego dnia. Robię ciasteczka każdej jesieni.

Ale nawet wiosną nie miałabym nic przeciwko zjedzeniu ich, jeśli są jeszcze zapasy owoców. Spróbuj!

error: Treść zabezpieczona !!