Jabłkowe tornado: fantastyczny wypiek. łatwy w przygotowaniu, a co najważniejsze – nieziemsko smakuje
Daj się skusić naszej propozycji na nowatorski, fantastyczny wypiek. Jest łatwy w przygotowaniu, a co najważniejsze – nieziemsko smakuje.
To najlepsze połączenie, jeśli mowa o domowych frykasach. To ciasto zrobisz w chwilę. Wypróbuj nasz przepis, a przekonasz się, że nie ma lepszego dodatku do kawy!
Będziesz potrzebować:
- ok. 5 dużych jabłek
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklankę mleka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 szklankę cukru pudru
- 2 średnie jaja
- 2-3 stołowe łyżki kakao
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- łyżeczkę sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- dżem o preferowanym smaku
- dwie tabliczki czekolady
- 2 szklanki śmietany
Jak to zrobić?
Jabłka umyj i zetrzyj dokładnie na tarce (grube oczka). Wrzuć do miski mąkę, cukier, olej, mleko, jajka, kakao, cukier waniliowy, cynamon, sodę i proszek do pieczenia.

Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj starte jabłka i mieszaj dalej, aż masa będzie jednolita.
Tak przygotowane ciasto wylej na formę (30cm x 40cm), uprzednio posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia.

Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 30 min. Po upieczeniu możesz posmarować wierzch ciasta ulubionym dżemem.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego ostygnięcia, następnie wymieszaj ze śmietaną. Wylej polewę na wierzch ciasta, równo ją rozsmarowując. Jeśli jesteś fanem czekolady, posyp wypiek tartą czekoladą.