Niewiele osób wyobraża sobie menu bez jajek. Jednocześnie wiele osób nie wie, jak sobie z nimi radzić. Przeczytaj nasze wskazówki, aby cieszyć się jajkami
Jajka są prawdopodobnie częstymi gośćmi na Twoich talerzach. Jednak nie zawsze może być możliwe obchodzenie się z nimi w taki sposób, aby można było cieszyć się nimi tak bardzo, jak to możliwe. Jajka są magazynem wysokiej jakości białka, zawierają witaminy A, E, D, K oraz witaminy z grupy B. Spośród składników mineralnych to głównie żelazo, fosfor, potas i cynk.
Jeśli przyniosłeś jajka od kur, możesz zostawić je w temperaturze pokojowej na około dwa tygodnie, ponieważ mają substancje obronne przeciwko zarazkom chorobotwórczym. Ale potem powinien trafić do lodówki. Ale bądź ostrożny z jajkami, które nie są wystarczająco poddane obróbce cieplnej (butelka, a może kremy). W takim przypadku nie należy używać jaj starszych niż 18 dni. Surowe ubite jajka mogą wytrzymać maksymalnie jeden dzień w lodówce, jajka na twardo mogą przetrwać tydzień.
Zanim zaczniesz gotować jajka, zawsze pozwól im osiągnąć temperaturę pokojową, a następnie dodaj trochę octu (może być sól) do letniej wody do gotowania.