Jak uprawiać boczniaki. Instrukcja krok po kroku – moje już rosną na parapecie

W społeczeństwie pokutuje taki mit, jakoby grzyby nie dostarczały żadnych witamin i wartości odżywczych.

Tymczasem jest to nieprawda, czego najlepszym przykładem są choćby boczniaki. Te znane grzyby są źródłem cynku, potasu, żelaza, białek, fosforu i węglowodanów.

Wpływają pozytywnie na pracę jelit zwiększają odporność organizmu oraz usuwają z niego wszelkie toksyny i metale ciężkie. Regularne spożycie boczniaków wspomaga też walkę ze złym cholesterolem.

Największym plusem tych grzybów jest jednak to, iż możesz je uprawiać samodzielnie. Nie potrzebujesz do tego specjalistycznej wiedzy, wystarczy niewielka znajomość technologii oraz trzymanie się podstawowych zasad bezpieczeństwa.

Potrzebujesz dwóch rzeczy: grzybni oraz substratu, czyli gleby. Jak widzisz, to niewiele w porównaniu z tym, co możesz zyskać zakładając własną uprawę.

Jakie podłoże wybrać? Najlepiej nada się słoma jęczmienna, kolby kukurydzy, łuska gryki lub słonecznika. Unikaj wiórów i trocin, gdyż niezwykle trudno wyhodować na nich grzyby. Potrzebne będzie Ci około osiem – dziesięć kilogramów zmiażdżonych surowców.

Warto potraktować glebę gorącą parą. Dzięki temu będzie ona miękka, sprężysta, zwilżona lecz jednocześnie odporna na działanie pleśni. Zabieg ten wykonaj przed sadzeniem.

Po tym zalej gorącą wodą i gotuj około godzinę, po czym umieść pod prasą i ostudź, by temperatura wynosiła około 25 stopni.

Jeśli masz problem ze zdobyciem grzybni, zakupisz ją w każdym większym gospodarstwie, zajmującym się na większą skalę uprawą boczniaków. Wystarczy Ci na początek kilogram. Możesz otrzymać z niego nawet pięć kilogramów boczniaków.

Przed wymieszaniem grzybni z podłożem, zdezynfekuj powierzchnie robocze. Następnie wymieszaj grzybnię z podłożem. Na każde 0,5 cm grzybni przypada 0,5 cm ziemi.

Mieszankę umieść w plastikowej torbie o pojemności 10 – 15 kg. Jeśli takiej nie posiadasz, możesz podzielić mieszankę na dwie mniejsze części. Przy pomocy sterylnego noża wykonaj dwa cięcia 0,5 cm – 1 cm z każdej strony. Umieść pionowo związaną torbę.

Najlepszym sposobem jest powieszenie jej na haku pod sufitem, tak aby z każdej strony wydobywał się tlen. W pomieszczeniu powinna panować temperatura nie wyższa niż 22 stopnie.

Przez 10 – 15 dni gleba się rozgrzewa, jest to tak zwany okres inkubacji. Wypełnia się ona wtedy zrośniętą grzybnią. Należy spryskać wodą worki, zanim pojawią się pierwsze grzyby.

Pamiętaj jednak, aby nie wietrzyć pomieszczenia. Uprawa grzybów wymaga stałej wilgotności i dwutlenku węgla. Po pierwszej fali uprawy pamiętaj o pewnych kwestiach.

Podlewaj często, dwa razy dziennie. Wietrz około cztery razy dziennie. Temperaturę utrzymuj na poziomie dziesięciu stopni. Pilnuj aby był dostęp światła przez osiem godzin dziennie.

Po upływie około dwóch tygodni poczekaj na drugą falę. Ona i pierwsza to 75% Twoich plonów. Łącznie fal jest cztery. Gdy owocowanie się zakończy możesz wykorzystać niepotrzebne bloki jako nawóz.

Nie zalecamy uprawy w mieszkaniu. Lepiej wybrać szklarnie lub piwnice z oświetleniem. Przebywając w pomieszczeniu noś maskę i nie przebywaj w nim powyżej dwóch godzin.

error: Treść zabezpieczona !!