Niesamowicie miękkie ciasto jogurtowe w 5 minut + czas pieczenia. Szybko i pysznie
Szukasz przepysznego i lekkiego, ciasta do kawy ? Idealnie trafiłeś to właśnie przepis dla ciebie! Jogurtowe ciasto w 5 minut bez użycia miksera.
Głównym bohaterem tego ciasta jest jogurt naturalny nadający lekkości i puszystości. Smakuje fantastycznie i nie potrzebujesz dużo czasu na jego przygotowanie.
Składniki:
- 300-320 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- 120 g cukru
- 30 g masła
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- dodatkowo można dodać 100 g rodzynek, czekolady lub orzechów
Przygotowanie:
Na początek rozpuść masło. Ubij jajka z cukrem przy pomocy trzepaczki, a następnie dodaj roztopione masło, jogurt i wszystko delikatnie wymieszaj. Kiedy jednolita masa będzie gotowa dosyp mąkę z proszkiem do pieczenia.

Mieszaj do uzyskania gęstej jednolitej masy. Na końcu możesz wsypać swoje ulubione składniki (rodzynki, czekoladę bądź orzechy). Ponownie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wylej do foremki wielkości 10×22 i umieść w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni na 30-35 minut.