Niesamowicie miękkie ciasto jogurtowe w 5 minut + czas pieczenia. Szybko i pysznie

Szukasz przepysznego i lekkiego, ciasta do kawy ? Idealnie trafiłeś to właśnie przepis dla ciebie! Jogurtowe ciasto w 5 minut bez użycia miksera.

Głównym bohaterem tego ciasta jest jogurt naturalny nadający lekkości i puszystości. Smakuje fantastycznie i nie potrzebujesz dużo czasu na jego przygotowanie.

Składniki:

  • 300-320 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • 30 g masła
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • dodatkowo można dodać 100 g rodzynek, czekolady lub orzechów

Przygotowanie:

Na początek rozpuść masło. Ubij jajka z cukrem przy pomocy trzepaczki, a następnie dodaj roztopione masło, jogurt i wszystko delikatnie wymieszaj. Kiedy jednolita masa będzie gotowa dosyp mąkę z proszkiem do pieczenia.

Mieszaj do uzyskania gęstej jednolitej masy. Na końcu możesz wsypać swoje ulubione składniki (rodzynki, czekoladę bądź orzechy). Ponownie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wylej do foremki wielkości 10×22 i umieść w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni na 30-35 minut.

Upieczone ciasto możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego !

error: Treść zabezpieczona !!