Chorwackie placki bez dodatku drożdży: ciasto nie wchłania oleju, wychodzą miękkie, smakują obłędnie.Oto Instrukcja przygotowania.
Chorwackie placki bez dodatku drożdży – Mięciutkie niewchłaniające oleju FIT
Zapomnij o otłuszczonych plackach i ciągłym osuszaniu ich po usmażeniu. Wypróbuj Chorwacka recepturę i raz na zawsze pozbądź się myśli ze plaski nie mogą być fit. Odkąd poznałam ten przepis tylko takie teraz robię, bez względu na porę roku.

Potrzebujesz:
- 400 g mąki pszennej
- 300 ml jogurtu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- odrobina cukru
- olej do smażenia
Przygotowanie
Wymieszaj jogurt z solą w misce, po czym dodaj cukier i sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj dodając powoli mąki. Otrzymane ciasto ugnieć w rolkę i potnij na równe kawałeczki. Uformuj z nich kuleczki i odstaw na 5 minut pod przykryciem folii spożywczej.

Po upłynięciu wyznaczonego czasu rozwałkuj kuleczki na wielkość Twojej patelni. Następnie zmaż placuszki z obu stron aż uzyskają złocisty kolor. Dodatkowym etapem jest położenie gotowych langustynek na papier kuchenny, by pozbyć się oleju z każdej strony.
