Potrzebne Ci składniki:
Przygotowanie zupy:
Przygotowanie zupy kalafiorowej rozpocznij od dokładnego umycia warzyw, a następnie rozdziel je na mniejsze kawałki, tzn. kalafior podziel na różyczki, a marchew i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa wrzuć do garnka średniej wielkości, a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 15 minut. W międzyczasie możesz przystąpić do przygotowania zasmażki do zupy.
W rondelku należy rozpuścić 3 łyżki masła i przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Następnie, do rondelka należy dodać mąkę i po jej lekkim podsmażeniu stopniowo dodawać zimne mleko. Zasmażkę należy zagotować i rozetrzeć, tak aby nie było w niej grudek.
Po zagotowaniu się warzyw, dodajemy stopniowo zasmażkę do zupy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dla uzyskania wyśmienitego smaku, do zupy można dodać starty wcześniej na tarce ser cheddar.