Kalafiorowa w 30 minut: przepis na najpyszniejszą zupę z marchewką i serem – lepszej nie jadłam

Jak przygotować zdrową, polską zupę kalafiorową, na bazie ekologicznych warzyw i wedle polskiej receptury.

Potrzebne Ci składniki:

  • 1 kalafior (średniej wielkości) lub 2 mniejsze
  • 1 marchewka
  • 1/2 selera
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka bulionowa (mięsna lub warzywna) albo 2 kubki gotowego bulionu (zamiast 2 szklanek wody)
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka tartego sera cheddar

Przygotowanie zupy:

Przygotowanie zupy kalafiorowej rozpocznij od dokładnego umycia warzyw, a następnie rozdziel je na mniejsze kawałki, tzn. kalafior podziel na różyczki, a marchew i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa wrzuć do garnka średniej wielkości, a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 15 minut. W międzyczasie możesz przystąpić do przygotowania zasmażki do zupy.

W rondelku należy rozpuścić 3 łyżki masła i przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Następnie, do rondelka należy dodać mąkę i po jej lekkim podsmażeniu stopniowo dodawać zimne mleko. Zasmażkę należy zagotować i rozetrzeć, tak aby nie było w niej grudek.

Po zagotowaniu się warzyw, dodajemy stopniowo zasmażkę do zupy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dla uzyskania wyśmienitego smaku, do zupy można dodać starty wcześniej na tarce ser cheddar.

error: Treść zabezpieczona !!