Błyskawicznie znikają ze stołu: Bułeczki z kapustą Gołąbki.

Bułeczki z kapustą są po prostu pyszne. Ciasto drożdżowe bywa bardzo kapryśne. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem pysznych bułeczek i mieć pewność, że wyjdą idealne, ten przepis jest dla Ciebie.

Moje bułeczki z kapustą świetnie nadają się na śniadanie, a na obiad można je podać jako dodatek do zupy. Mogą z łatwością zastąpić zwykły chleb i zachować świeżość i miękkość przez długi czas.

Składniki:

  • Biała kapusta – 200 g
  • Woda – 250 ml
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Suche drożdże – 1,5 łyżeczki
  • Mąka pszenna – 500 g
  • Olej słonecznikowy – 2 łyżki

Przygotowanie:

Drobno posiekaj kapustę, zalej wrzącą wodą. Dodaj cukier i sól, wymieszaj. Odstaw na 30 minut.

posiekana kapusta

Dodaj drożdże i mąkę do kapusty, wymieszaj. Wlej olej słonecznikowy i zagnieć ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

kapusta parzona

Podziel ciasto na małe części i uformuj z nich okrągłe bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Odstaw na 20 minut.

placki z kapusty

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz bułki przez około 20 minut.

bułeczki drożdżowe

Aby były jeszcze bardziej delikatne i aromatyczne, lekko podsmaż kapustę, dodaj do niej marchewkę lub cebulę. Możesz zmieniać smak ciasta, używając innych warzyw zamiast kapusty, użyj tylko swojej wyobraźni! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!