Kapuśniak w nieco innej odsłonie. Pyszna zupa, która odmieni Twoją sylwetkę.
Proponujemy dziś przepis na wszystkim znaną zupę – kapuśniak, ale w nieco innej odsłonie. Dzięki niemu możesz zaskoczyć swoich bliskich i gości nietypową wersją tego dania.
Kapuśniak ze świeżą kapustą i fasolą

Składniki:
- 3 udka z kurczaka
- 2 l wody
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 300 g kapusty
- 300 g czerwonej fasoli z puszki
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- 1 szczypty kolendry
- 1 liść laurowy
- zioła do smaku
Przygotowanie:
Zalej udka z kurczaka wodą, gotuj aż mięso będzie miękkie. Wyjmij nogi. Włóż pokrojone w kostkę ziemniaki do bulionu. Kiedy woda się zagotuje, dodaj do garnka posiekaną kapustę. Gotuj na małym ogniu pod pokrywką, do momentu aż kapusta będzie ugotowana na półtwardo.
Posiekaną cebulę i marchewkę podsmaż na oleju słonecznikowym. Dodaj do garnka. Kolejno dodaj również mięso z kurczaka oddzielone od kości. Dopraw zupę, posól, dodaj fasolę. Gotuj od momentu zagotowania się przez 5-7 minut, wyłącz ogień, pozostaw zupę pod pokrywką na ten sam czas. Podawaj z posiekanymi ziołami. Smacznego!