Wyśmienita potrawa gotowa do jedzenia już na drugi dzień. 2 główki kapusty i jedzenie gotowe. Wspaniałe, łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Ulubiony przysmak mojej całej rodziny. Każdej jesieni najlepiej gotuje marynowaną kapustę z octem moja mama. To jest pyszne!

Składniki:

  • 200 ml octu
  • 1,5 litra wody
  • 6-5 ząbków czosnku
  • 3-2 marchewki
  • 3-2 kg kapusty
  • 9 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy przygotować zalewę. Do garnka wsypać pieprz czarny, cukier, dodać sól i ocet. Na tym etapie należy dodać 1,5 litra wody i doprowadzić do wrzenia.

W następnej kolejności przygotować kapustę: umyć i podzielić na 8 do 10 części każdą z głów. Teraz czas na resztę warzyw. Marchewki trzeba obrać oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek należy pokroić. Wszystkie składniki wkładamy do przygotowanego pojemnika i zalewamy solanką.

Następnie należy odczekać, aż solanka ostygnie, żeby można było naczynie z kapustą włożyć do lodówki. Pozostanie tam jeden dzień. Jeżeli chcemy, można użyć więcej przypraw, wtedy smak kapusty będzie bardziej intensywny.

Tak przygotowana kapusta kiszona z octem jest szybka, lekko pikantna i bardzo dobra. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!