Wyśmienita potrawa gotowa do jedzenia już na drugi dzień. 2 główki kapusty i jedzenie gotowe. Wspaniałe, łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Ulubiony przysmak mojej całej rodziny. Każdej jesieni najlepiej gotuje marynowaną kapustę z octem moja mama. To jest pyszne!
Składniki:
- 200 ml octu
- 1,5 litra wody
- 6-5 ząbków czosnku
- 3-2 marchewki
- 3-2 kg kapusty
- 9 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy przygotować zalewę. Do garnka wsypać pieprz czarny, cukier, dodać sól i ocet. Na tym etapie należy dodać 1,5 litra wody i doprowadzić do wrzenia.

W następnej kolejności przygotować kapustę: umyć i podzielić na 8 do 10 części każdą z głów. Teraz czas na resztę warzyw. Marchewki trzeba obrać oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek należy pokroić. Wszystkie składniki wkładamy do przygotowanego pojemnika i zalewamy solanką.

Następnie należy odczekać, aż solanka ostygnie, żeby można było naczynie z kapustą włożyć do lodówki. Pozostanie tam jeden dzień. Jeżeli chcemy, można użyć więcej przypraw, wtedy smak kapusty będzie bardziej intensywny.