Kapusta po francusku: Po wyjęciu z piekarnika na stole dzieje się magia. Lepsza niż gołąbki
Kapusta to niezwykle zdrowe i uwielbiane w polskiej kuchni warzywo. Jednak nie każdy próbował wszystkich wersji dań z jej udziałem.
Dziś mamy dla Was przepis na kapustę po francusku. Niezwykle pyszne połączenie tego warzywa z mięsem mielonym, które świetnie sprawdzi się na spotkaniach rodzinnych i z przyjaciółmi.
Składniki:
- 1 kg kapusty;
- 800 gram mięsa mielonego;
- 500 gram ziemniaków/ryżu;
- 5 jajek;
- 3 cebule;
- 200 g kwaśnej śmietany;
- 120 ml mleka;
- Przyprawy: sól i mielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
Wlewamy wodę do dużego garnka i wstawiamy do zagotowania. W tym czasie z kapusty usuwamy górne liście, a gdy woda się zagotuje wkładamy do niej całe warzywo.
Następnie czekamy, aż liście zaczną się oddzielać. Następnie gotujemy je jeszcze przez 2 minuty, a na koniec wyjmujemy i studzimy. Jak już ostygną, to odcinamy twarde części z liści kapusty.

Cebulę obieramy ze skórki, siekamy i smażymy na patelni, aż stanie się przezroczysta. Dodajemy do niej mielone mięso i pozwalamy mu się smażyć na małym ogniu.

Ziemniaki obieramy i trzemy na grubej tarce, a następnie dodajemy na patelnię do mięsa mielonego. Czekamy aż ziemniaki będą na pół gotowe i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Na koniec należy wszystko dobrze wymieszać. Ziemniaki możemy też zastąpić gotowanym ryżem.

W misce mieszamy jajka z mlekiem. Wszystkie składniki są gotowe, więc można przystąpić do pieczenia. Liście kapusty rozkładamy w naczyniu do pieczenia, na nie kładziemy połowę mięsnego nadzienia i polewamy ubitymi jajami z mlekiem.
