Kapusta po francusku: Po wyjęciu z piekarnika na stole dzieje się magia. Lepsza niż gołąbki

Kapusta to niezwykle zdrowe i uwielbiane w polskiej kuchni warzywo. Jednak nie każdy próbował wszystkich wersji dań z jej udziałem.

Dziś mamy dla Was przepis na kapustę po francusku. Niezwykle pyszne połączenie tego warzywa z mięsem mielonym, które świetnie sprawdzi się na spotkaniach rodzinnych i z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 1 kg kapusty;
  • 800 gram mięsa mielonego;
  • 500 gram ziemniaków/ryżu;
  • 5 jajek;
  • 3 cebule;
  • 200 g kwaśnej śmietany;
  • 120 ml mleka;
  • Przyprawy: sól i mielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

Wlewamy wodę do dużego garnka i wstawiamy do zagotowania. W tym czasie z kapusty usuwamy górne liście, a gdy woda się zagotuje wkładamy do niej całe warzywo.

Następnie czekamy, aż liście zaczną się oddzielać. Następnie gotujemy je jeszcze przez 2 minuty, a na koniec wyjmujemy i studzimy. Jak już ostygną, to odcinamy twarde części z liści kapusty.

Cebulę obieramy ze skórki, siekamy i smażymy na patelni, aż stanie się przezroczysta. Dodajemy do niej mielone mięso i pozwalamy mu się smażyć na małym ogniu.

Ziemniaki obieramy i trzemy na grubej tarce, a następnie dodajemy na patelnię do mięsa mielonego. Czekamy aż ziemniaki będą na pół gotowe i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Na koniec należy wszystko dobrze wymieszać. Ziemniaki możemy też zastąpić gotowanym ryżem.

W misce mieszamy jajka z mlekiem. Wszystkie składniki są gotowe, więc można przystąpić do pieczenia. Liście kapusty rozkładamy w naczyniu do pieczenia, na nie kładziemy połowę mięsnego nadzienia i polewamy ubitymi jajami z mlekiem.

Następnie układamy drugą warstwę dokładnie w tej samej kolejności, a na wierch kładziemy jeszcze liście kapusty. Teraz rozgrzewamy piekarnik do do 180 stopni, smarujemy danie kwaśną śmietaną i pieczemy przez 40 minut.

error: Treść zabezpieczona !!