Kapusta w cieście – łatwa w przygotowaniu przekąska, hit każdego przyjęcia. Skradła serce moich gości.

Przygotowanie smacznej przekąski wcale nie musi być trudne. Nie wymaga również kupowania krewetek, kaparów, trufli, czy drogich serów.

W niektórych przypadkach warto postawić na prostotę, wystarczy jedna kapusta, by przygotować wspaniałe danie, które zachwyci Twoich gości do tego stopnia, że będą prosili Cię o przepis.

Składniki

  • główka kapusty
  • jajka – 3 szt
  • mąka – 3 łyżki
  • majonez – 4 łyżki
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • ulubione przyprawy do smaku

Sposób przygotowania

W dużym garnku zagotowujemy wodę, doprawiamy ją solą. Wkładamy do garnka główkę kapusty i gotujemy ją przez 3 minuty. Wyjmujemy kapustę, odkładamy ją na bok i czekamy aż ostygnie. W tym czasie przygotowujemy ciasto.

Rozbijamy jajka, dodajemy do nich majonez i mąkę, dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy i jeszcze raz mieszamy. Aby składniki dobrze się połączyły, warto użyć miksera. Każdy liść kapusty kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy listek kapusty zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru.

Gotową przekąskę układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Można podawać ją z sosem serowym lub czosnkowym.

error: Treść zabezpieczona !!