Karkówka po cygańsku to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy są amatorami mięsa, lubią eksperymentować w kuchni i chcą sami przygotowywać posiłki.
Smaczna, aromatyczna i pożywna karkówka po cygańsku. Każda gospodyni powinna wypróbować ten przepis, który posmakuje dorosłym i dzieciom. Łatwy przepis przypadnie do gustu nawet osobom początkującym w kuchni!
Miłośnicy dań mięsnych z pewnością ucieszą się z takiego obiadu. Karkówka po cygańsku zaskakuje niezwykłym aromatem, samo mięso jest bardzo soczyste i miękkie tak, że dosłownie rozpływa się w ustach. Karkówka smakuje najlepiej z dodatkiem świeżej surówki.
Karkówka przygotowana w ten sposób jest daniem bardzo efektownym, spokojnie można podawać ją również na rodzinnych przyjęciach. Danie nie ustępuje w niczym potrawom z wykwintnych restauracji.
Składniki:
- dobrej jakości karkówka – 1,5 kilograma
- jasne lub ciemne piwo – 60 ml
- olej słonecznikowy – 100 ml
- przyprawa gyros – 2 łyżki
- miód – jedna łyżka
- ziemniaki – jeden kilogram
- cebule – 2 sztuki
- boczek surowy w plastrach – 100 gramów
- czosnek – 5 ząbków
- śmietana kremówka – 200 gramów
- natka pietruszki – jeden pęczek
- sól i pieprz oraz czosnek w proszku
Sposób przygotowania:
Krok pierwszy to stworzenie marynaty. W tym celu należy połączyć ze sobą przyprawę gyros, olej, miód oraz piwo, a następnie wszystko dokładnie wymieszać.
Ziemniaki kroimy w plasterki, a następnie pokrywamy je przygotowaną wcześniej marynatą. W pozostałej marynacie obtaczamy mięso i odkładamy do lodówki na około godzinę.
Boczek kroimy w plasterki, a cebulę w piórka, a następnie jedno i drugie umieszczamy na ziemniakach.
Mięso wyjmujemy z lodówki i kładziemy na ziemniakach, cebuli i boczku.
Blachę przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na godzinę.
Między czasie przygotowujemy sos ze śmietany kremówki, pietruszki oraz soli, pieprzu i czosnku.