Karkówka po cygańsku to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy są amatorami mięsa, lubią eksperymentować w kuchni i chcą sami przygotowywać posiłki.

Smaczna, aromatyczna i pożywna karkówka po cygańsku. Każda gospodyni powinna wypróbować ten przepis, który posmakuje dorosłym i dzieciom. Łatwy przepis przypadnie do gustu nawet osobom początkującym w kuchni!

Miłośnicy dań mięsnych z pewnością ucieszą się z takiego obiadu. Karkówka po cygańsku zaskakuje niezwykłym aromatem, samo mięso jest bardzo soczyste i miękkie tak, że dosłownie rozpływa się w ustach. Karkówka smakuje najlepiej z dodatkiem świeżej surówki.

Karkówka przygotowana w ten sposób jest daniem bardzo efektownym, spokojnie można podawać ją również na rodzinnych przyjęciach. Danie nie ustępuje w niczym potrawom z wykwintnych restauracji.

Składniki:

  • dobrej jakości karkówka – 1,5 kilograma
  • jasne lub ciemne piwo – 60 ml
  • olej słonecznikowy – 100 ml
  • przyprawa gyros  – 2 łyżki
  • miód – jedna łyżka
  • ziemniaki – jeden kilogram
  • cebule – 2 sztuki
  • boczek surowy w plastrach – 100 gramów
  • czosnek – 5 ząbków
  • śmietana kremówka – 200 gramów
  • natka pietruszki – jeden pęczek
  • sól i pieprz oraz czosnek w proszku

Sposób przygotowania:

Krok pierwszy to stworzenie marynaty. W tym celu należy połączyć ze sobą przyprawę gyros, olej, miód oraz piwo, a następnie wszystko dokładnie wymieszać.

Ziemniaki kroimy w plasterki, a następnie pokrywamy je przygotowaną wcześniej marynatą. W pozostałej marynacie obtaczamy mięso i odkładamy do lodówki na około godzinę.

Boczek kroimy w plasterki, a cebulę w piórka, a następnie jedno i drugie umieszczamy na ziemniakach.

Mięso wyjmujemy z lodówki i kładziemy na ziemniakach, cebuli i boczku.

Blachę przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na godzinę.

Między czasie przygotowujemy sos ze śmietany kremówki, pietruszki oraz soli, pieprzu i czosnku.

Upieczoną karkówkę z dodatkami polewamy tak powstałym sosem i podajemy!

error: Treść zabezpieczona !!