Karkówka wiedeńska: Soczysta, niezwykle smaczna, wyśmienity sos – trzeba tego spróbować!

Fantastyczny przepis na wyśmienitą karkówkę pieczoną w piekarniku. Karkówka po wiedeńsku jest nie tylko fantastycznie soczysta, ale także niezwykle smaczna. Bardzo polecam wszystkim ten przepis!

Potrzebujesz:

  • Karkówka (1,2 kg)
  • sól (1 łyżeczka)
  • czarny pieprz
  • papryka (1 łyżeczka)
  • 1-2 łyżki oleju
  • 200 ml sosu pomidorowego
  • 4-5 dużych ząbków czosnku

Przygotowanie:

Umyj i osusz mięso.

Następnie pokrój je na plasterki o grubości około 3 cm.

Dopraw mięso z obu stron solą i pieprzem. Dodaj również słodką czerwoną paprykę. Dodaj przyprawy i sól według własnych upodobań, ale polecam po spróbowaniu dania ewentualnie doprawiać je później.

Jeśli chcesz, możesz też dodać inne przyprawy lub szczyptę ostrej papryki. Mięso polej olejem wymieszanym z 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Marynuj mięso minimum 1 godzinę. Następnie przełóż na blachę.

W misce wymieszaj sos pomidorowy i pozostały pokrojony w plasterki czosnek, dopraw w razie potrzeby. Przykryj blaszkę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Następnie zdejmij folię i włóż danie jeszcze na około 10 min. Polewaj mięso sosem podczas pieczenia. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!