Smaczne karmelowe wafle: Tradycyjny przepis na ulubiony przysmak.

Te karmelowe wafelki cieszą się w naszym domu ogromną popularnością. Przygotowujemy je głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia, ale nadają się praktycznie o każdej porze.

Dokładnie tak robiła je moja mama i możesz być pewna, że gdy raz ich spróbujesz, będziesz je robić tylko w ten sposób.

Składniki:

  • 200 g granulowanego cukru
  • 250 g masła
  • 397 g mleka skondensowanego (1 opakowanie)
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 opakowanie wafli tortowych (8 szt.)

Przygotowanie:

Drobno posiekaj orzechy włoskie w blenderze. Wlej cukier do garnka na kuchence. Rozpuszczamy go w niskiej temperaturze.

Gdy karmel będzie gotowy, dodaj kilka razy masło i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie stopniowo dodawać skondensowane mleko i mieszać.

Mieszaj podczas gotowania, aż powstanie rzadka mieszanina. Do gorącego karmelu dodać pokruszone orzechy włoskie i wymieszać.

Rozłóż mieszankę karmelową na waflu ciasta. Musimy go pomalować, zanim ostygnie.

Na każdym wafelku rozsmarować trzy łyżki pasty do grillowania. Umieść gotowe wafle na blasze do pieczenia. I przykryć papierem do pieczenia.

Dobrze ładujemy wafle. Zostawiamy je w lodówce do następnego dnia.

Wafle pokroić w kwadraty. Zanurz je w roztopionej czekoladzie i udekoruj posiekanymi migdałami.

I możemy podawać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!