Z tego przepisu powstało pyszne i proste ciasto kawowe z orzechami. Było ono hitem wśród moich gości.

Możesz zainspirować się „Kulinarną Maniusią” i przygotować pyszny deser kawowy z wykorzystaniem śmietany, orzechów, amarantusa i ziaren orkiszu.

Jest łatwy do zrobienia i pyszny. Pięknie się prezentuje i nie wymaga pieczenia.

Potrzebne będą:

  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżeczek kawy zbożowej
  • 40 g amarantusa ekspandowanego
  • 160 g herbatników
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 70g posiekanych orzechów nerkowca
  • 3 łyżki ksylitolu – cukier brzozowy
  • 750 ml śmietany 30%
  • 70 g ekspandowanych ziaren orkiszu

Polewa:

  • 70 g ekspandowanych ziaren orkiszu
  • garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 26 cm. Odłożyć część herbatników. Śmietanę, mascarpone, cukier puder i kawę zmiksować na gładką masę. Dodać ekspandowany amarantus, ziarna orkiszu i pokruszone orzechy nerkowca.

Połączyć wszystkie składniki. Masę podzielić na dwie części i jedną połowę wyłożyć na przygotowaną patelnię z herbatnikami. Przykryć resztą herbatników, wyrównując. Wlać pozostałą masę. Posypać masę płatkami migdałowymi i orkiszowymi. Gdy ciasto będzie gotowe, pozostawić je do schłodzenia w lodówce na co najmniej jedną noc.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!