Domowe kiełbaski po chorwacku – pyszny smak, nie do opisania. Prawdziwe odkrycie kulinarne

Prawie wszyscy uwielbiamy jeść smażone kiełbaski. Niestety te kupowane w sklepie nie są zbyt zdrowe. Z tego powodu osoby, które dbają o dietę często pomijają je w swoim menu.

Od dziś już nie będziecie musieli tego robić. Przepyszne chorwackie kiełbaski nie tylko są bardzo smaczne, ale też nie zawierają zbędnych konserwantów. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe.

Składniki

  • 600 g zmielonej łopatki
  • 600 g zmielonej wołowiny
  • 50 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 ml wody mineralnej
  • 1 łyżeczka oczyszczonej sody
  • olej
  • 15 g soli

Sposób przygotowania

Obrany czosnek posiekaj bardzo drobno, a następnie gotuj go przez 5 minut w 50 ml wody na niewielkim ogniu pod przykryciem. Pozostaw do ostygnięcia.

Do dużego naczynia włóż zmieloną łopatkę oraz wołowinę. Dodaj wodę mineralną, sól, czosnek oraz sodę. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (jeśli możesz to na całą noc). Z przygotowanej masy mokrymi dłońmi wyrób kiełbaski. Ponownie wstaw je do lodówki na godzinę lub dłużej. Delikatnie nasmaruj je olejem.

Teraz zostało Ci tylko usmażyć je na patelni lub upiec na grillu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!