Najpierw w misce ubijamy całe jajka z cukrem, najlepiej jest wykorzystać do tego trzepaczkę, choć mikser również si nada. Po dokładnym ubiciu dodajemy kefir, sodę, mąkę i dżem. Ciasto trzeba wymieszać jak najdokładniej, by jego konsystencja była dość lejąca. Aby sprawdzić czy wszystko jest odpowiednio wymieszane – wystarczy zamoczyć łyżkę w masie i zobaczyć czy swobodnie z niej spada.
Gdy masa ciasta jest już gotowa – smarujemy blachę, na której będziemy piec nasze ciasto, kawałkiem margaryny, a następnie zalewamy blachę ciastem. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Gdy będzie już rozgrzany – wkładamy blachę z ciastem i pieczemy przez około 25 minut.
Ciasto powinno przybrać brązowo złotawy kolor, gdy będzie gotowe, wyjmujemy je z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie musimy je przekroić. Warstw możesz zrobić ile zechcesz! Przygotowanie kremu jest również łatwe.
Bierzemy głęboką miskę, do której wsypujemy cukier i zalewamy gęstą śmietaną. Mieszamy tak by cukier całkiem się rozpuścił, a śmietana była aksamitnie ubita. Najlepiej wykorzystać do tego mikser.