Klopsiki mielone w nowej odsłonie z twarogiem. Tego jeszcze nie próbowaliście, ale to fantazyjne połączenie zaskoczy Wasze kubki smakowe.

Do miski wrzuć mięso mielone, jajka oraz sól i pieprz. Twaróg wymieszaj osobno w misce, a następnie dodaj do mięsa. Wszystkie składniki zmiksuj. Następnie zetrzyj na tarce cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj obie rzeczy do miski z masą. W oddzielnej misce wymieszaj bułkę tartą z wodą, a następnie dodaj do mięsa.

Na nasmarowanej blaszce, poukładaj uformowane kotlety i poukładaj je obok siebie. Wielkość kotletów dostosuj do własnych preferencji. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza i włóż do niego klopsiki. W czasie pieczenia mięsa, przygotuj sos.

W garnku rozpuść masło. Po czym mieszając energicznie dosypuj mąki. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Zalej wrzątkiem w momencie gdy maka będzie brązowieć. Następnie dodaj sól i pieprz, a na końcu śmietanę. Klopsiki piecz przez około 30-35 minut.

Czas zależy od wielkości klopsika, najlepiej sprawdzić czy są gotowe wyjmując jeden. Jeśli w środku nie będzie surowy, oznacza to, że można wyłączyć piekarnik. Kotlety można podawać z kaszą, ryżem czy kluskami polanymi sosem.

Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!