Poznaj nowe danie: Jestem przekonana, że jeśli raz zrobisz te kotlety z cukinii to na stałe zagoszczą w Twoim menu.

Szukasz pysznego dania, którego głównym składnikiem jest cukinia? Nie chcesz spędzać długich godzin w kuchni, a zjeść smacznie i dobrze?

Spróbuj przygotować w domu te kotlety z cukinii z tym prostym przepisem. Kotlety z cukinii są bardzo łatwe w przygotowaniu, są również bardzo smaczne, cała Twoja rodzina będzie zachwycona. Wypróbuj to bezmięsne danie o delikatnym aromacie ziół, czosnku i sera – smakuje obłędnie!

Składniki, których potrzebujesz do kotletów z cukinii:

  • 600 g cukinii
  • 70 g twardego sera
  • 1 pęczek kopru
  • 1 cebula
  • 70 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju ze słoneczników
  • czarny pieprz (mielony) do smaku
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Cukinię zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach, a cebulę na mniejszych oczkach. Z cukinii należy odlać nadmiar zebranego soku, odciśnij ją. Koperek posiekaj.

Cukinię, cebulę i koperek połącz, dodaj jajko oraz bułkę tartą, sól, pieprz oraz 2 ząbki czosnku. Składniki porządnie wymieszaj. Na patelnię wlej olej słonecznikowy i poczekaj aż się rozgrzeje.

Uformuj placki z przygotowanej masy, pamiętając, że nie mogą być ani za grube, ani za cienkie i daj na rozgrzaną patelnię.

Smaż na średnim ogniu aż się zarumienią, następnie przykryj je pokrywką i smaż jeszcze do 2 minut, po czym odwróć je i smaż na drugiej stronie na mniejszym ogniu pod przykrywką kolejne 3 minuty.

Upieczone placki wyłóż na talerzyk przykryty papierem, odsącz z nadmiaru tłuszczu kotleciki. Odstaw na chwilę do ostygnięcia. Kotlety z cukinii możesz jeść ze śmietaną lub sosem. Smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!