Spróbuj przygotować w domu te kotlety z cukinii z tym prostym przepisem. Kotlety z cukinii są bardzo łatwe w przygotowaniu, są również bardzo smaczne, cała Twoja rodzina będzie zachwycona. Wypróbuj to bezmięsne danie o delikatnym aromacie ziół, czosnku i sera – smakuje obłędnie!
Cukinię zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach, a cebulę na mniejszych oczkach. Z cukinii należy odlać nadmiar zebranego soku, odciśnij ją. Koperek posiekaj.
Cukinię, cebulę i koperek połącz, dodaj jajko oraz bułkę tartą, sól, pieprz oraz 2 ząbki czosnku. Składniki porządnie wymieszaj. Na patelnię wlej olej słonecznikowy i poczekaj aż się rozgrzeje.
Uformuj placki z przygotowanej masy, pamiętając, że nie mogą być ani za grube, ani za cienkie i daj na rozgrzaną patelnię.
Smaż na średnim ogniu aż się zarumienią, następnie przykryj je pokrywką i smaż jeszcze do 2 minut, po czym odwróć je i smaż na drugiej stronie na mniejszym ogniu pod przykrywką kolejne 3 minuty.