Najsmaczniejsze domowe kokosanki: Tradycyjny przysmak, któremu nikt się nie oprze.
Doskonałe nadziewane kokosanki, które tutaj odnoszą sukces. Być może niektórzy z Was znają je z cukierni, teraz macie możliwość przygotowania ich w domu.
Składniki:
Podstawa:
- 375 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 125 g cukru pudru
- 2 żółtka
- skórka z 1/2 cytryny
Baza kokosowa:
- 3 białka jaj
- 180 g mąki kokosowej
- 210 g cukru pudru
Krem z żółtek:
- 3 żółtka
- 94 g cukru pudru
- 38 gramów wody
- 180 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Dżem truskawkowy
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 25 g oleju kokosowego
Przygotowanie:
Posyp mąkę na twardej powierzchni. Dodaj cukier i wymieszaj rękami.
Następnie pokrój masło i dodaj startą skórkę z cytryny. Na koniec dodać żółtka i zagnieść gęste ciasto.
Ciasto podzielić na mniejsze części. Umieść wszystkie części oprócz jednej na talerzu, przykryj folią i włóż do lodówki.
Ciasto rozwałkować wałkiem na grubość 4-5 mm. Następnie wycinamy z ciasta koła o średnicy 6 cm.
Wycięte kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 7-8 minut w temperaturze 180°C.
Dodaj białka do głębokiej miski i pasteryzuj je w gorącej kąpieli wodnej. Dodaj cukier i od czasu do czasu mieszaj trzepaczką.
Białka z cukrem podgrzać do 72-76°C. Następnie wlej białka do miski miksera i ubijaj je na gorąco przez 10 minut.
Do kremu dodać kokos i wymieszać szpatułką. Łyżką uformować bezy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Suszyć bezy w nagrzanym piekarniku przez 70-80 minut w temperaturze 100°C. Wlej cukier do rondla na kuchence, dodaj wodę i zagotuj syrop.
Ubij żółtka w głębokiej misce mikserem. Syrop podgrzać do 123°C , wlać gorący do ubitych żółtek i ubijać, aż ostygną.
Stopniowo dodawaj masło o temperaturze pokojowej, cały czas ubijając. Dodaj esencję waniliową i ubij.
Rozłóż dżem truskawkowy i krem żółtkowy na ciastkach. Przykryć bezą i wstawić do lodówki do stężenia.
Rozpuść czekoladę z olejem kokosowym w gorącej kąpieli wodnej i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej. Zanurz ostudzone kokosy w czekoladzie i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.