Najsmaczniejsze domowe kokosanki: Tradycyjny przysmak, któremu nikt się nie oprze.

Doskonałe nadziewane kokosanki, które tutaj odnoszą sukces. Być może niektórzy z Was znają je z cukierni, teraz macie możliwość przygotowania ich w domu.

Składniki:

Podstawa:

  • 375 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • skórka z 1/2 cytryny

Baza kokosowa:

  • 3 białka jaj
  • 180 g mąki kokosowej
  • 210 g cukru pudru

Krem ​​z żółtek:

  • 3 żółtka
  • 94 g cukru pudru
  • 38 gramów wody
  • 180 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Dżem truskawkowy

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 25 g oleju kokosowego

Przygotowanie:

Posyp mąkę na twardej powierzchni. Dodaj cukier i wymieszaj rękami.

Następnie pokrój masło i dodaj startą skórkę z cytryny. Na koniec dodać żółtka i zagnieść gęste ciasto.

Ciasto podzielić na mniejsze części. Umieść wszystkie części oprócz jednej na talerzu, przykryj folią i włóż do lodówki.

Ciasto rozwałkować wałkiem na grubość 4-5 mm. Następnie wycinamy z ciasta koła o średnicy 6 cm.

Wycięte kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 7-8 minut w temperaturze 180°C.

Dodaj białka do głębokiej miski i pasteryzuj je w gorącej kąpieli wodnej. Dodaj cukier i od czasu do czasu mieszaj trzepaczką.

Białka z cukrem podgrzać do 72-76°C. Następnie wlej białka do miski miksera i ubijaj je na gorąco przez 10 minut.

Do kremu dodać kokos i wymieszać szpatułką. Łyżką uformować bezy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Suszyć bezy w nagrzanym piekarniku przez 70-80 minut w temperaturze 100°C. Wlej cukier do rondla na kuchence, dodaj wodę i zagotuj syrop.

Ubij żółtka w głębokiej misce mikserem. Syrop podgrzać do 123°C , wlać gorący do ubitych żółtek i ubijać, aż ostygną.

Stopniowo dodawaj masło o temperaturze pokojowej, cały czas ubijając. Dodaj esencję waniliową i ubij.

Rozłóż dżem truskawkowy i krem ​​żółtkowy na ciastkach. Przykryć bezą i wstawić do lodówki do stężenia.

Rozpuść czekoladę z olejem kokosowym w gorącej kąpieli wodnej i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej. Zanurz ostudzone kokosy w czekoladzie i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Gotowe kokosanki wkładamy na noc do lodówki i możemy podawać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!