Największy przysmak z bananów i kremu budyniowego, jaki kiedykolwiek próbowałam: Ciasto 3 kolorowe.
Cudowny tort bananowy, który stał się hitem w moim domu. Przygotowanie jest proste, a ciasto nie tylko wygląda obłędnie, ale też świetnie smakuje!

Potrzebujesz:
- 2 jajka
- 90 g cukru
- 40 ml oleju słonecznikowego
- 40 ml mleka
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 120 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
Na 1-szy krem:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 torebka budyniu waniliowego (70 g)
Na 2-gi krem:
- 250 ml soku pomarańczowego
- 60 g budyniu karmelowego
- 2 lub 3 banany + sok z cytryny
Do dekoracji:
- plastry pomarańczy
- maliny
- listki mięty
Przygotowanie:
Ubij jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Podczas ubijania do masy dodaj olej, mleko, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez około 25 minut.

Teraz przygotuj pierwszy krem. Wlej mleko do garnka, dodaj przesianą skrobię kukurydzianą, torebkę budyniu waniliowego, dobrze wymieszaj i ugotuj. Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika, nakłuj w kilkunastu miejscach wykałaczką, polej mlekiem. Wlej pierwszy przygotowany krem na ciasto i przykryj folią spożywczą.

Czas przygotować drugi krem. Do garnka wlej sok pomarańczowy, dodaj budyń karmelowy i gotuj do zgęstnienia masy.

Pokrój banany w kółka i polej sokiem z cytryny. Następnie ułóż je na warstwie kremu. Banany polej kremem pomarańczowym, równomiernie rozprowadź, przykryj folią spożywczą i przechowuj w lodówce na 2-3 godziny.
