Te kotleciki z piekarnika są obłędne w smaku. Jem i nie boję się że przytyję. Niezwykle smaczne

Kotlety bez tłuszczu i nieprzyjemnego zapachu na całą kuchnię? To możliwe!

Przepis, który dostałam od siostry, zaleca pieczenie kotletów mielonych w piekarniku. Mięso jest chude, a jednocześnie soczyste i pełne aromatu ziół oraz przypraw. Szybko, prosto i smacznie. Polecam gorąco!

Składniki:

  • dowolne mięso mielone (1 kg)
  • suchy chleb lub bułki pszenne
  • jajka (3 sztuki)
  • musztarda (3 łyżki)
  • cebula (1 sztuka)
  • sól
  • pieprz
  • pęczek świeżej pietruszki
  • mleko

Przygotowanie:

Pieczywo (4 kromki suchego chleba lub 2 średnie bułki) namocz w mleku. W międzyczasie przełóż mięso do miski. Jajka połącz z musztardą i świeżo pokrojoną pietruszką – wszystko ubij, a na koniec przelej do naczynia z mięsem.

Dodaj do tego odciśnięte pieczywo, drobno pokrojoną cebulkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj rękami.

Przyszykuj blaszkę do pieczenia, wyłóż ją papierem. Z uzyskanej masy mięsnej uformuj pulpeciki lub podłużne kotlety i połóż na blasze. Włóż wszystko do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut.

Piecz w temperaturze minimum 200 stopni. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!