Jednak można inaczej wykorzystać pozostałości z obiadu, przygotowując bezmięsne kotleciki. Kolejnym niewątpliwym atutem jest ekonomiczność tego dania oraz fakt, że może on posłużyć jako postny a jednocześnie sycący obiad.
Ziemniaki należy umyć i wyczyścić. Po kolejnym umyciu, można zacząć je gotować w posolonej wodze. Odcedzić i odstawić do momentu, aż ostygną. Później przepuszcza się je przez maszynkę do mielenia mięsa albo tłucze. Jeśli z poprzedniego obiadu pozostały tłuczone ziemniaki, należy opuścić ten punkt.
Do zmielonych ziemniaków dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę, starty ser i jajko. Całość należy dokładnie wymieszać. Z takiego ciasta formować kotleciki. Wszystkie kawałki opanierować w bułce tartej i na każdym z nich wykonać nacięcia w kratę.
Na patelnię wlać olej i rozgrzać go na średnim ogniu.