Wychodzą bardzo delikatne: Kotlety jajeczne – prosty przepis na udany i smaczny obiad.
Interesujący przepis, prosty do przygotowania z łatwo dostępnych produktów.
Pomoże w każdej sytuacji np. gdy spodziewasz się niebawem gości, a nie ma czasu na kulinarne wyczyny. Kotlety jajeczne z ziołami po prostu rozpływają się w ustach i smakują absolutnie wszystkim!
Składniki
- jajka na twardo – 6 sztuk;
- 1 pęczek koperku;
- 1 pęczek szczypiorku;
- kasza manna – 2 łyżki stołowe;
- mąka – 1 łyżka stołowa;
- jogurt grecki (lub inny np. naturalny jogurt) – 1 łyżka stołowa;
- olej roślinny do smażenia – 1 łyżka stołowa;
- sól do smaku.

Przygotowanie
Schłodzone, ugotowane na twardo jajka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Drobno posiekaj szczypiorek i koperek. Połącz wszystko w głębokiej misce, wymieszaj. Dodaj do miski łyżkę niesłodzonego jogurtu greckiego. Wsyp przesianą mąkę.
Dodaj dwie łyżki kaszy manny do miski, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszaj. Wskazówka: aby kotlety były bardziej zwarte warto dodać do masy jedno surowe jajko. Zamocz ręce w ciepłej wodzie i uformuj z masy kotlety. Na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym połóż kotlety i smaż na małym ogniu.