Dodaj jogurt, 1 jajko i czosnek do mięsa mielonego: koniecznie zapisz ten wspaniały przepis. Smak nie do opisania.

Jeśli masz dosyć tradycyjnych kotletów mielonych – koniecznie wypróbuj ten przepis!

Ich sekret polega na tym, że do mięsa mielonego dodaje się jogurt naturalny, który dodaje delikatności, ale także podkreśla ich niezwykły smak. Przygotowanie nie jest trudne, a efekt zachwyci każdego miłośnika dobrej kuchni.

Do przygotowania kotletów potrzebujemy:

  • Mleko – 200 ml
  • Jogurt naturalny – 250 ml
  • Mięso mielone 250 g
  • Jako
  • Czosnek (ok 3 ząbków)
  • Ok ½ łyżeczki tymianku, sól, pieprz
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mąka pszenna – 4 łyżki
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

W misce należy dobrze wymieszać mleko z jogurtem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tego dodajemy mięso mielone, jajko oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, tymianek, sól pieprz, proszek do pieczenia i opcjonalnie chili (dla zwolenników ostrych przypraw).

Całość należy dobrze wymieszać, a następnie cały czas dodawać mąkę, aż masa zgęstnieje.

Z przygotowanej masy należy uformować nieduże kotlety i smażyć na oleju, na wcześniej rozgrzanej patelni. Nadmiar tłuszczu można usunąć papierowym ręcznikiem.

Danie znakomicie smakuje na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!