Wszyscy są zachwyceni jej smakiem. Teściowa zdradziła przepis na pyszne kotlety Ptasie Mleczko.
Prawdziwa rozkosz dla ust prosto z kuchni teściowej! Jak sama nazwa wskazuje kotlety „Ptasie mleczko” to połączenie delikatnej pianki z soczystym mięsem drobiowym w niecodziennym aromacie.
Przepis jest idealny dla Ciebie, jeśli poszukujesz oryginalnego rozwiązania dla typowych kotletów schabowych.
Potrzebne składniki:
- mielone mięso z kurczaka: 500 g
- kromki chleba pszennego: 2-3 szt.
- cebula: 1 szt.
- jajko surowe: 2 szt.
- jajko na twardo: 2 szt.
- koperek albo szczypiorek
- mleko: 200 ml
- mąka: 1/2 szklanki
- twardy starty ser: 100 g
- masło: 20 g
- odrobina sody oczyszczonej
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności namocz wszystkie kromki chleba w 100 ml mleka i odczekaj parę minut. Następnie do namoczonego pieczywa dodaj drobno posiekaną w kostkę cebulę oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki należy starannie wymieszać.
Kolejnym etapem jest przygotowanie farszu. W tym celu zetrzyj na tarce z małymi oczkami jajka na twardo, ser i masło. Do składników dodaj jeszcze posiekane zioła, czyli koperek lub pietruszkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Weź trochę mielonego mięsa i uformuj z niego nieduży placek. W środku masy należy położyć niedawno przygotowane nadzienie i zwinąć, dokładnie zaciskając brzegi. W taki sposób przygotuj kotlety z pozostałego mięsa.
W talerzu z głębokim dnem rozbij surowe jajka z resztą mleka. Dodaj do powstałej mikstury pół szklanki mąki, odrobinę sody oraz sól i pieprz. Całość wymieszaj. Rozgrzej na patelni trochę oleju, a kotlety obtocz w masie. Mięso należy smażyć na patelni do zarumienienia z obu stron. Smacznego! Kotlety można podawać z ziemniaczanym puree lub sałatką z marynowanych ogórków.
