Niesamowita wskazówka na delikatne i soczyste kotlety wieprzowe – Wystarczy namoczyć je w mieszance 2 składników i cieszyć się wyjątkowym smakiem.

Aby Twoje kotlety wieprzowe były soczyste i delikatne, musisz przestrzegać kilku podstawowych zasad.

Jeśli chcesz, aby kotlety były delikatne i soczyste, najlepiej namoczyć mięso w specjalnej mieszance, która jest przygotowana z dwóch składników – mleka i czosnku.

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 250 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Opłucz mięso pod bieżącą wodą. Podziel go na 6 równych plasterków, przykryj folią spożywczą. Rozbij tłuczkiem. Czosnek obierz i pokrój w małe plasterki.

Czosnek kładziemy na mięsie i układamy jeden na drugim (na każdym kotlecie powinno być kilka plasterków czosnku). Całość zalej mlekiem, dopraw solą, pieprzem i wstaw na noc do lodówki. Ten krok jest szczególnie ważny – to on dba o to, aby mięso było delikatne, jędrne i soczyste. Możesz być zaskoczona, ale ta sztuczka jest również stosowana w kuchni przez profesjonalnych kucharzy.

Jeśli nie masz czasu, pozostaw mięso w marynacie przynajmniej na godzinę, nawet w tym krótkim czasie różnica będzie naprawdę odczuwalna! Następnego dnia wyjmij kotlety z marynaty mlecznej i osusz ręcznikiem papierowym.

Przygotuj trzy głębsze talerze. Do jednego wsyp mąkę, do drugiego ubite jajko, a do kolejnego bułkę tartą. Plastry mięsa namaczaj w poszczególnych talerzach w tej samej kolejności.

Rozgrzej olej na patelni i ułóż kotlety wieprzowe. Smaż je na średnim ogniu z każdej strony przez około 4 minuty.

Po wyjęciu kotleta z patelni połóż go na papierowej serwetce, aby wchłonęła nadmiar oleju. Możesz serwować pyszne kotlety na stół. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!