Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę: Warto zapisać ten przepis na francuskie kotlety.

Mało kto wie, że francuskie kotlety to pojęcie wywodzące się z imperialnej Rosji. W pozostałej części świata nazywa się to mięsem Oryol. Przepis został wymyślony przez Francuza, który w tym czasie był szefem kuchni najbliższego współpracownika cesarza Mikołaja I.

Minęły dziesięciolecia, danie coraz częściej pojawiało się na świątecznych stołach, a dla nas niepostrzeżenie zrodziła się duża ilość odmian. Dziś powiemy Ci, jak przyrządzić kotlety po francusku .

Początkowo francuskie mięso było zapiekanką z całymi kawałkami cielęciny. Można go jednak również gotować w porcjach, używając nie jednego, a dwóch rodzajów mięsa: wieprzowego i drobiowego. Główna zasada – podział na warstwy – zostaje zachowana, a smak radykalnie zmienia się.

Nawiasem mówiąc, w czasach Mikołaja I pomidory spożywano niechętnie, częściej wykorzystując je jako ozdobę. Oryginalna receptura wykorzystuje pieczarki i ziemniaki . Znacznie później, w czasach Sowietów, do potrawy dodano soczyste pomidory. I zrobimy to samo.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 g fileta z kurczaka
  • 2,5 szt cebuli
  • 2 szt pomidora
  • 75 g twarogu
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku

Przygotowanie:

Przygotuj mieloną wieprzowinę i kurczaka lub kup gotowe. Połącz oba rodzaje z jedną cebulą, startą lub posiekaną.

Do mięsa dodaj sól i pieprz. Uformuj mięso na okrągłe płaskie placki i umieść na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Na każdy kawałek mięsa połóż łyżeczkę majonezu (lub śmietany). To uchroni go przed wysychaniem.

Pomidora i cebulę pokroić w plastry. Najpierw ułóż krążki cebuli, a następnie krążki pomidora. Zetrzyj ser i posyp nim francuskie kotlety. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.

Ze względu na to, że mięso mielone pieczemy, a nie smażymy, bardziej odpowiednie jest posiekanie cebuli w maszynce do mięsa lub tarce. W ten sposób da jeszcze więcej soku! Pomidory można zastąpić smażoną na oleju marchewką, a z przypraw dodać paprykę i kilka krążków ostrej papryki (dla miłośników ostrych potraw).

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!