Teściowa zdradziła przepis na pyszne kotlety „Ptasie Mleczko”. Wszyscy są zachwyceni jej smakiem.

Prawdziwa rozkosz dla ust prosto z kuchni teściowej! Jak sama nazwa wskazuje kotlety „Ptasie mleczko” to połączenie delikatnej pianki z soczystym mięsem drobiowym w niecodziennym aromacie.

Przepis jest idealny dla Ciebie, jeśli poszukujesz oryginalnego rozwiązania dla typowych kotletów schabowych.

Potrzebne składniki:

  • mielone mięso z kurczaka: 500 g
  • kromki chleba pszennego: 2-3 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • jajko surowe: 2 szt.
  • jajko na twardo: 2 szt.
  • koperek albo szczypiorek
  • mleko: 200 ml
  • mąka: 1/2 szklanki
  • twardy starty ser: 100 g
  • masło: 20 g
  • odrobina sody oczyszczonej
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności namocz wszystkie kromki chleba w 100 ml mleka i odczekaj parę minut. Następnie do namoczonego pieczywa dodaj drobno posiekaną w kostkę cebulę oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki należy starannie wymieszać.

Kolejnym etapem jest przygotowanie farszu. W tym celu zetrzyj na tarce z małymi oczkami jajka na twardo, ser i masło. Do składników dodaj jeszcze posiekane zioła, czyli koperek lub pietruszkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Weź trochę mielonego mięsa i uformuj z niego nieduży placek. W środku masy należy położyć niedawno przygotowane nadzienie i zwinąć, dokładnie zaciskając brzegi. W taki sposób przygotuj kotlety z pozostałego mięsa.

W talerzu z głębokim dnem rozbij surowe jajka z resztą mleka. Dodaj do powstałej mikstury pół szklanki mąki, odrobinę sody oraz sól i pieprz. Całość wymieszaj. Rozgrzej na patelni trochę oleju, a kotlety obtocz w masie. Mięso należy smażyć na patelni do zarumienienia z obu stron. Smacznego! Kotlety można podawać z ziemniaczanym puree lub sałatką z marynowanych ogórków.

Uwaga! Mięso z kurczaka można zastąpić mięsem wołowym lub wieprzowym. Jednak w tym wypadku kotlety należy upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 – 20 minut.

error: Treść zabezpieczona !!