Krem paryski – szybki i łatwy w przygotowaniu, o wspaniałej konsystencji i smaku.

Krem o konsystencji przypominającej chmurkę. Idealnie nadaje się do dekorowania, wypełniania, ale przede wszystkim dlatego, że ma wyjątkowy smak.

Przepis ten można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy z nich jest zalecany przez cukiernika. Druga wersja zawiera 2 produkty, ale zachowuje ten sam pyszny smak.

Cukierniczy paryski krem

Składniki:

  • 30 dkg cukru pudru
  • 30 dkg masła
  • 15 dkg kakao
  • 250 ml bitej śmietany (minimum 33%)

Sposób przygotowania:

W teflonowej misce umieść śmietankę. Doprowadzić do wrzenia śmietankę, cukier i wodę. Wymieszaj składniki w rondelku. Podgrzewaj, aż osiągną temperaturę 115°C. Powinno to zająć od 5 do 7 minut. Powinno to zająć od 5 do 7 minut. Następnie wyłącz ogień i wmieszaj kakao. Połącz wszystkie składniki, aż uzyskasz gładką masę.

Wymieszaj masło z masą, aż będzie dobrze połączona. Pozostawić masę do ostygnięcia. Miskę należy pozostawić na noc w lodówce. Następnego dnia wymieszać składniki w misce. Krem jest już gotowy. Można go używać do dekorowania ciast lub do wyrobu pomady.

Przepis II – krem paryski z 2 składników

Choć krem ten jest powszechnie przygotowywany w domu, nie jest dobrze znany pod swoją nazwą.

Składniki:

  • 250 ml bitej śmietany (33% i więcej)
  • 100 g czekolady

Sposób przygotowania:

W rondelku podgrzej śmietankę. Podgrzej śmietankę i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj czekoladę, aż się rozpuści. Przestań mieszać rondel, jeśli po bokach zaczną się tworzyć bąbelki. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na nie mniej niż 12 godzin.

Po schłodzeniu kremu możesz następnego dnia rano jeszcze przez kilka minut ubijać go w rondelku. Kremem można dekorować lub nadziewać ciasta.

error: Treść zabezpieczona !!