Idealne miodowe ciastka kremowe: muszę podzielić się tym przepisem, żadne inne się z nimi nie równają

Pani Basia, nasza czytelniczka podzieliła się wspaniałym przepisem na miodowo-kremowe ciastka, które nie tylko pięknie wyglądają, ale jeszcze lepiej smakują. Są fantastyczne i każdy, kto ich skosztował z moich gości był zachwycony ich boskim smakiem!

Ciasto:

  • 480 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 90 g masła
  • 60 g miodu
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1,25 g sody

1 krem:

  • 800 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 żółtko
  • 150 g cukru
  • 200 g masła (temperatura pokojowa)

2 krem:

500 ml śmietany 30%

30 g cukru

 

Przygotowanie:

Ciasto wymieszaj ręcznie ze wszystkich podanych składników. Rozwałkuj je na cienki placek. Wytnij z niego kółka za pomocą np. szklanki czy filiżanki.

Ułóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia. Piecz w 200 stopniach na złoty kolor przez około 10 minut. W między czasie ugotuj klasyczny budyń, do którego po ostudzeniu dodaj masło i ubij.

Ubij 500 ml śmietanki z cukrem. Nałóż na połowę ostudzonych kółek z ciasta krem budyniowy.

Aby uzyskać ładny kształt, dozuj krem ​​za pomocą szprycy cukierniczej. Kolejno nałóż na masę budyniową ubitą śmietanę. Przykryj drugim krążkiem ciasta i lekko posyp cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!