Śmietankowo-orzechowy deser: Kremowe i pyszne domowe ciasto. Sprawdzony przepis.

Jeśli tak jak ja lubisz desery śmietankowo-orzechowe to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Przygotowanie naszego przysmaku jest bardzo proste i oszczędne czasowo, poradzi sobie z nim prawie każdy początkujący kucharz.

Składniki:

Ciasto:

  • 6 białek
  • 120 g cukru pudru
  • 2 kg proszku kakaowego
  • 150 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 150 g mielonych orzechów włoskich

Polewa:

  • 6 żółtek
  • 150 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Krem:

  • 100 ml mleka
  • 160 g cukru pudru
  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 litr likieru jajecznego
  • 200 g masła
  • Opcjonalnie: Olejek rumowy

Przygotowanie:

W misce wymieszaj zmiękczone masło z 80 g cukru.

Ubijamy do uzyskania spienionej konsystencji. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać zmielone orzechy. Dobrze wymieszaj, aby nie pozostały grudki.

Ubij białka i stopniowo dodawaj pozostały cukier. Dodaj piankę do mieszanki orzechów. Delikatnie wymieszać szpatułką.

Talerz posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wlej śmietankę na blachę do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika na 180 ° C. Pieczemy około 20 minut.

Pieczemy ciasto do połowy upieczone i aż na powierzchni powstanie cienka skórka. Przygotujemy lukier: Ubij żółtka razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubijaj, aż mieszanina zwiększy swoją objętość i zniknie.

Nałóż miksturę równomiernie na gorące ciasto na blasze do pieczenia. Wstawiamy go z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut. Teraz przygotujemy krem ​​: Mleko mieszamy z cukrem, stawiamy na średnim ogniu i gotujemy do uzyskania gęstej masy.

Dodajemy kawałki masła, połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj mieszaninę, aż będzie gładka. Następnie dodaj orzechy włoskie, ajerkoniak. Możesz dodać aromat rumowy zamiast ajerkoniaku. Zamieszaj i wyjmij garnek z ognia.

Na ciasto nałożyć schłodzony krem. Pozostaw ciasto do ostygnięcia przez 2 godziny. Po dwóch godzinach deser pokrój szklanką w półksiężyc.

Wierzch posyp cukrem pudrem i możesz podawać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!