Kremowy deser wyglądający jak z drogiej cukierni, przygotowany w warunkach domowych. Przepis.

Niezwykle delikatne ciasto niczym prosto z cukierni!

Jeśli tak jak my, uwielbiasz słodkie wypieki albo szykuje ci się właśnie rodzinne spotkanie, koniecznie zostań z nami do końca. To wyjątkowo puszyste niczym chmurka i kremowe, rozpływające się w ustach ciasto, z pewnością zaskoczy każdego miłośnika deserów. Do wykonania go, potrzebujesz tylko kilku składników, z czego większość na pewno masz już w swoim domu!

Składniki:

Ciasto:

  • 40 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 100 g ulubionych orzechów

Krem:

  • opakowanie cukru waniliowego
  • 350 ml mleka 2%
  • 60 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 4 żółtka jaj
  • 80 g cukru pudru
  • 120 g białej czekolady
  • 250 g śmietanki 30%
  • 100 g masła

Polewa:

  • 40 g masła
  • 70 g białej czekolady
  • 30 g śmietanki 30%

Wykonanie:

Orzechy zmiel dokładnie na drobny proszek i wymieszaj z przesianą wcześniej mąką. Żółtka oddziel od białek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Powoli i stopniowo zacznij dosypywać do środka cukier.

Kiedy piana będzie już dokładnie ubita, wymieszaj ją delikatnie (najlepiej za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki) z mieszanką mąki i orzechów. Formę wyłóż papierem, przelej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez około 20 minut.

W czasie kiedy ciasto się piecze, zacznij robić krem. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier dobrze się rozpuści, dodaj także skrobię i mieszaj do pozbycia się grudek. W garnku podgrzej mleko, wlej do niego powstałą mieszankę i zagotuj, ciągle mieszając.

Kiedy krem zgęstnieje, zdejmij garnek z ognia i odstaw na bok do lekkiego ostygnięcia. Następnie dodaj masło oraz startą czekoladę i utrzyj wszystko mikserem.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź i oddziel brzegi od formy.  Ubij schłodzoną śmietankę 30%, wymieszaj z zimnym kremem i wyłóż równomiernie na cieście.

Rozpuść pozostałą czekoladę, a następnie dodaj do niej śmietankę i masło. Równomiernie wylej ją na całą powierzchnię ciasta. Wierzch możesz posypać także mielonymi orzechami lub startą ciemną czekoladą.  Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

SMACZNEGO!

error: Treść zabezpieczona !!