Kremowy deser wyglądający jak z drogiej cukierni, przygotowany w warunkach domowych. Przepis.
Niezwykle delikatne ciasto niczym prosto z cukierni!
Jeśli tak jak my, uwielbiasz słodkie wypieki albo szykuje ci się właśnie rodzinne spotkanie, koniecznie zostań z nami do końca. To wyjątkowo puszyste niczym chmurka i kremowe, rozpływające się w ustach ciasto, z pewnością zaskoczy każdego miłośnika deserów. Do wykonania go, potrzebujesz tylko kilku składników, z czego większość na pewno masz już w swoim domu!
Składniki:
Ciasto:
- 40 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 4 jajka
- 100 g ulubionych orzechów
Krem:
- opakowanie cukru waniliowego
- 350 ml mleka 2%
- 60 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 4 żółtka jaj
- 80 g cukru pudru
- 120 g białej czekolady
- 250 g śmietanki 30%
- 100 g masła
Polewa:
- 40 g masła
- 70 g białej czekolady
- 30 g śmietanki 30%
Wykonanie:
Orzechy zmiel dokładnie na drobny proszek i wymieszaj z przesianą wcześniej mąką. Żółtka oddziel od białek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Powoli i stopniowo zacznij dosypywać do środka cukier.
Kiedy piana będzie już dokładnie ubita, wymieszaj ją delikatnie (najlepiej za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki) z mieszanką mąki i orzechów. Formę wyłóż papierem, przelej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez około 20 minut.
W czasie kiedy ciasto się piecze, zacznij robić krem. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier dobrze się rozpuści, dodaj także skrobię i mieszaj do pozbycia się grudek. W garnku podgrzej mleko, wlej do niego powstałą mieszankę i zagotuj, ciągle mieszając.
Kiedy krem zgęstnieje, zdejmij garnek z ognia i odstaw na bok do lekkiego ostygnięcia. Następnie dodaj masło oraz startą czekoladę i utrzyj wszystko mikserem.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź i oddziel brzegi od formy. Ubij schłodzoną śmietankę 30%, wymieszaj z zimnym kremem i wyłóż równomiernie na cieście.
Rozpuść pozostałą czekoladę, a następnie dodaj do niej śmietankę i masło. Równomiernie wylej ją na całą powierzchnię ciasta. Wierzch możesz posypać także mielonymi orzechami lub startą ciemną czekoladą. Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.