Prosty przepis, jakie to pyszne: Budyń, 1 jabłko i 500 ml mleka… Ten budyniowy deser kusi swoim wyglądem.

Czy jest ktoś, kto nie lubi smaku karmelu? Wydaje się, że takie osoby będzie można policzyć na palcach ręki!

Wszystkie inne zachwycą się deserem o tajemniczej nazwie kremowe kubki o smaku karmelu. Jest tani oraz prosty w przygotowaniu, a połączenie cynamonu, karmelu i jabłek zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Zobacz jakie to łatwe!

Do przyrządzenia deseru potrzebne będzie:

  • Jedno jabłko
  • Pół litra mleka
  • Jeden budyń karmelowy
  • Łyżka mąki ziemniaczanej

W przypadku gdy jabłek jest więcej pozostałe składniki należy proporcjonalnie zwiększyć. Do dekoracji deseru należy przygotować:

  • Jabłko
  • Pół łyżki masła
  • Łyżka cukru
  • Cynamon oraz posiekane migdały lub orzechy

Jabłka należy umyć i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i zblendować. Całość zalać mlekiem i dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita masa i przecedzamy.

Dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną i całość gotujemy, aż do zgęstnienia cały czas mieszając. Masę wlewamy do przeźroczystych szklanek i odstawiamy na ok. 2 godziny w zimne miejsce.

Aby udekorować deser, obieramy drugie jabłko i kroimy go na malutkie kawałki, wcześniej usuwając pestki. Mieszkamy z cynamonem oraz cukrem i masłem i gotujemy przez około 10 -12 minut.

Mieszając od czasu do czasu, jednocześnie pilnując, żeby składniki się nie przypaliły. Tak przygotowane jabłko kładziemy na wcześniej przygotowaną masę. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!