Każda gospodyni powinna znać kulinarne triki, o których mało kto wie.

Lubisz gotować, lecz uważasz, że zajmuje to zbyt dużo czasu?

Uważasz, że czynności, które wykonujesz w kuchni, można by usprawnić? A może cierpisz na brak pomysłów na szybkie i tanie kulinarne rozwiązania? Oto garść sztuczek, dzięki którym oszczędzisz czas i pieniądze, a przygotowywanie posiłków i przekąsek stanie się łatwiejsze i przyjemniejsze!

Kreatywność w kuchni – przydatne triki

Brak pomysłu na szybkie śniadanie? Ciasto na placki lub naleśniki możesz przygotować z wyprzedzeniem. Po wymieszaniu składników przelej masę do szczelnych foliowych woreczków i włóż na noc do lodówki. Następnego ranka pozostaje tylko rozgrzać patelnię i wykorzystać przygotowane wcześniej ciasto – śniadanie gotowe w kilka minut!

Masz ochotę na pyszne, domowe lody, lecz nie dysponujesz maszyną, która ułatwiłaby ich przygotowanie? Nic straconego! Zamroź banany i zblenduj je – nadadzą samodzielnie wykonanym lodom idealnie kremową konsystencję.

Cenisz domowe posiłki, lecz nie masz czasu na codzienne gotowanie?

Z odsieczą nadchodzą szczelne pojemniki na żywność – przygotuj na raz większą ilość potrawy i zapakuj kilka porcji do pojemników. Będą idealne na szybki obiad lub posiłek na wynos.

W kuchni warto mieć też pod ręką nić dentystyczną. Zaskakujące?

Nic tak nie ułatwia pokrojenia przed pieczeniem przekąsek z miękkiego, sprężystego ciasta, jak właśnie nić dentystyczna! Dzięki niej szybko i wygodnie podzielisz danie na estetycznie prezentujące się porcje.

Aby mieć zawsze do dyspozycji aromatyczne zioła do zup czy gulaszów, posiekaj je i zamroź z dodatkiem masła lub oleju roślinnego w foremkach do kostek lodu. To świetny sposób na oszczędzenie czasu – wystarczy wyjąć z zamrażarki potrzebną liczbę kostek i dodać już posiekane zioła do przygotowywanego dania.

Dysponujesz świeżymi ziołami, które można by ususzyć i w tej formie przechowywać dłużej?

Wykonasz to z pomocą kuchenki mikrofalowej. Rozłóż zioła równomiernie na ręczniku papierowym, umieść w mikrofalówce ustawionej na średnią moc i susz w 20-sekundowych odstępach.

Ugotowanie jajka z idealnie miękkim, półpłynnym żółtkiem okaże się dziecinnie proste, jeśli będziesz trzymać się kilku wskazówek.

Wyjmij jajko z lodówki, umieść je we wrzącej wodzie i gotuj przez 6 minut, po czym zalej zimną wodą, by przerwać proces gotowania – et voilá!

Obierania jajka sprawia kłopot? Posłuż się łyżką – ułatwi to i przyspieszy proces.

Połączenie zmielonych krakersów i tartego sera to świetny pomysł na chrupiącą, aromatyczną panierkę do sznycli czy kotletów. Warto też tak obtoczone kotlety przed smażeniem umieścić na kwadrans w lodówce.

Któż nie lubi pieczonych ziemniaków ze złocistą, chrupiącą skórką?

Aby je wyczarować, ziemniaki po obraniu zalej słoną wodą, po 7 minutach ją odlej, a ziemniaki przed pieczeniem posmaruj olejem roślinnym.

Upieczenie idealnego sernika wcale nie jest trudne!

Wystarczy na czas pieczenia umieścić w piekarniku pod formą z ciastem naczynie z gorącą wodą, a następnie studzić sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Pierogi w paski? To łatwiejsze niż myślisz!

Podziel ciasto na pierogi na pół, do jednej z części dodaj kakao, po czym rozwałkuj obie części i umieść jedną warstwę na drugiej.

Następnie ponownie ostrożnie rozwałkuj, zwiń tak przygotowane ciasto w rulon i podziel na plastry, z których uformujesz pojedyncze pierogi na słodko – z serem lub owocami.

error: Treść zabezpieczona !!