Każda gospodyni powinna znać kulinarne triki, o których mało kto wie.
Lubisz gotować, lecz uważasz, że zajmuje to zbyt dużo czasu?
Uważasz, że czynności, które wykonujesz w kuchni, można by usprawnić? A może cierpisz na brak pomysłów na szybkie i tanie kulinarne rozwiązania? Oto garść sztuczek, dzięki którym oszczędzisz czas i pieniądze, a przygotowywanie posiłków i przekąsek stanie się łatwiejsze i przyjemniejsze!
Kreatywność w kuchni – przydatne triki
Brak pomysłu na szybkie śniadanie? Ciasto na placki lub naleśniki możesz przygotować z wyprzedzeniem. Po wymieszaniu składników przelej masę do szczelnych foliowych woreczków i włóż na noc do lodówki. Następnego ranka pozostaje tylko rozgrzać patelnię i wykorzystać przygotowane wcześniej ciasto – śniadanie gotowe w kilka minut!
Masz ochotę na pyszne, domowe lody, lecz nie dysponujesz maszyną, która ułatwiłaby ich przygotowanie? Nic straconego! Zamroź banany i zblenduj je – nadadzą samodzielnie wykonanym lodom idealnie kremową konsystencję.
Cenisz domowe posiłki, lecz nie masz czasu na codzienne gotowanie?
Z odsieczą nadchodzą szczelne pojemniki na żywność – przygotuj na raz większą ilość potrawy i zapakuj kilka porcji do pojemników. Będą idealne na szybki obiad lub posiłek na wynos.
W kuchni warto mieć też pod ręką nić dentystyczną. Zaskakujące?
Nic tak nie ułatwia pokrojenia przed pieczeniem przekąsek z miękkiego, sprężystego ciasta, jak właśnie nić dentystyczna! Dzięki niej szybko i wygodnie podzielisz danie na estetycznie prezentujące się porcje.
Aby mieć zawsze do dyspozycji aromatyczne zioła do zup czy gulaszów, posiekaj je i zamroź z dodatkiem masła lub oleju roślinnego w foremkach do kostek lodu. To świetny sposób na oszczędzenie czasu – wystarczy wyjąć z zamrażarki potrzebną liczbę kostek i dodać już posiekane zioła do przygotowywanego dania.
Dysponujesz świeżymi ziołami, które można by ususzyć i w tej formie przechowywać dłużej?
Wykonasz to z pomocą kuchenki mikrofalowej. Rozłóż zioła równomiernie na ręczniku papierowym, umieść w mikrofalówce ustawionej na średnią moc i susz w 20-sekundowych odstępach.
Ugotowanie jajka z idealnie miękkim, półpłynnym żółtkiem okaże się dziecinnie proste, jeśli będziesz trzymać się kilku wskazówek.
Wyjmij jajko z lodówki, umieść je we wrzącej wodzie i gotuj przez 6 minut, po czym zalej zimną wodą, by przerwać proces gotowania – et voilá!
Obierania jajka sprawia kłopot? Posłuż się łyżką – ułatwi to i przyspieszy proces.
Połączenie zmielonych krakersów i tartego sera to świetny pomysł na chrupiącą, aromatyczną panierkę do sznycli czy kotletów. Warto też tak obtoczone kotlety przed smażeniem umieścić na kwadrans w lodówce.
Któż nie lubi pieczonych ziemniaków ze złocistą, chrupiącą skórką?
Aby je wyczarować, ziemniaki po obraniu zalej słoną wodą, po 7 minutach ją odlej, a ziemniaki przed pieczeniem posmaruj olejem roślinnym.
Upieczenie idealnego sernika wcale nie jest trudne!
Wystarczy na czas pieczenia umieścić w piekarniku pod formą z ciastem naczynie z gorącą wodą, a następnie studzić sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Pierogi w paski? To łatwiejsze niż myślisz!
Podziel ciasto na pierogi na pół, do jednej z części dodaj kakao, po czym rozwałkuj obie części i umieść jedną warstwę na drugiej.