Ponadczasowy przepis na kulki mięsne w sosie pomidorowym – Według tego przepisu robię je od 40 lat.
Minęło już dobre 40 lat odkąd moja dobra koleżanka Danka podarowała mi ten przepis z notatnika swojej mamy, doskonałej kucharki – klopsiki w sosie .
Ten przepis nie starzeje się i nawet po tylu latach jest niezwykle popularny w mojej rodzinie i gotujemy go regularnie, zawsze według tego starego przepisu. Najbardziej lubimy z kopytkami lub puree ziemniaczanymi – ale są też doskonałe serwowane same, na przykład ze świeżym pieczywem.

Ten sos jest bardziej słodki, jeśli chcesz mieć wytrawny smak nie dodawaj goździków i cukru.
Składniki:
Na klopsy:
- 500 g mięsa mielonego
- 500 g ryżu
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- zmielony czarny pieprz
- ½ łyżeczki majeranku
Na sos:
- 1 cebula
- 5 goździków
- sól
- 300 g koncentratu pomidorowego
- cukier
- 100 ml mleka
Przygotowanie:
Do większej miski wrzuć mięso mielone, ugotowany i schłodzony ryż, jajka, mąkę pszenną, sól, szczyptę czarnego pieprzu i majeranek. Ja używam mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 50:50, ale to zależy od Ciebie.

Dokładnie mieszamy aby powstała jednolita masa. Z mieszanki formujemy kulki. Dłonie moczymy w letniej wodzie, aby klopsiki się nie sklejały i nie rozpadały.

W międzyczasie do garnka wlewamy około dwóch litrów wody, do którego dodajemy oczyszczoną cebulę pokrojoną w ćwiartki. Dodajemy też goździki i trochę soli i gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować, dodaj uformowane klopsiki.
Ostrożnie umieść uformowane kulki. Gotuj przez około 20 do 25 minut. Dbamy o to, aby nie rozpadły się podczas gotowania. Kiedy się ugotują, wyciągamy kule z wody.

Następnie zagęścić sos i doprawić cukrem i solą według naszych pomysłów. Dodaj mleko i jeśli jest jeszcze rzadkie, dodaj więcej mąki. Niech się zagotuje. Podawać z puree ziemniaczanym lub domowymi kluskami.